Sør-Korea presser Microsoft

Dommen har falt: Sør-Korea tvinger Microsoft til å levere operativsystemer uten Media Player og Messenger.

Konkurransetilsynet i Sør-Korea har gitt Microsoft en bot på 33 milliarder won (eller 32 millioner dollar) for å ha brudd konkurranseloven. I tillegg til boten pålegger tilsynet Microsoft en rekke tiltak, blant annet nye versjoner av operativsystemene uten Media Player.

Microsoft er ikke fornøyd med utfallet av rettsaken.

- Vi er veldig skuffet over avgjørelsen til kommisjonen. Vi vil anke dommen og er sikker på at vi vil vinne til slutt, sier Tom Burt i Microsoft, ifølge IDG News Service.

Microsoft uttalte seg ikke om tidligere trusler å trekke seg fra Sør-Korea.

Forbi EU-løsningen

En komplett liste over med korrektiver som er utarbeidet av Konkurransetilsynet er ikke levert til Microsoft ennå, men ifølge Burt er det sikkert at Microsoft må levere to versjoner av sine operativsystemer på koreansk.

En versjon skal være uten Media Player og Messenger. Den andre versjonen beskrives som et operativsystem som vil gi Sør-Koreas programvarebransjen et gedigent løft. I denne versjonen er Microsoft forpliktet til å legge lenker til koreanske programvare-alternativer.

Gransket i fire år

Konkurransetilsynets bestemmelse følger etter en lengre granskning av Microsofts forretningsmodell i Sør-Korea. Saken ble innledet etter et søksmål fra sør-koreanske Daum Communications i 2001, og i 2004 fulgte RealNetworks etter.

Microsoft har inngått forlik med begge selskapene, men Konkurransetilsynet hare ikke sluppet saken.

Microsoft har tidligere truet å trekke seg helt ut av Sør-Korea dersom landet skulle tvinge dem til å endre operativsystemet. Den sør-koreanske løsningen ser også ut til å gå et stykke lenger enn EU har gjort i en liknende sak.

I Europa har Microsoft blitt tvunget å levere en XP-versjon uten Media Player. Det er en frivillig valgmulighet for kundene, men ingen vil ha versjonen, og det hersker derfor sterk tvil om hvor vellykket denne straffen har vært.