800.000 nordmenn i id-tyverifare

800.000 nordmenn i id-tyverifare

Samme passord over alt er livsfarlig, mener norske sikkerhetseksperter.

20 prosent av internettbrukerne i en undersøkelse sier de bruker samme passord over alt. Ettersom 86 prosent av den norske befolkningen er på nett, betyr det at rundt 840.000 norske nettbrukere risikerer at deres digitale identitet havner i nettkjeltringenes hender.

Det er sikkerhetsselskapet F-Secure som har fått gjennomført undersøkelsen i Sverige, Tyskland og Storbritannia, men Troels Christensen i F-Secure Norge mener tallene er tilsvarende for norske brukere.

- Vår kunnskap og erfaring tilsier at Norge ikke er annerledes enn Sverige på dette området, sier han via en pressemelding.

Nettkjeltringens drøm

Thomas Lillebø i sikkerhetsselskapet Amarium tror privatpersoner i større grad vil være målet for nettskurker i årene som kommer.

- Nå er det over 2,4 millioner nordmenn på Facebook. Mange av brukerne tar i liten grad forholdsregler før de publiserer personlig informasjon, deltar i konkurranser og installerer applikasjoner som kan gjøre passordet tilgjengelig. Dette er en drømmesituasjon for nettkriminelle. Resultatet dersom passordet ditt havner i feil hender kan bli en personlig og økonomisk katastrofe, advarer Lillebø.

Han tror bedriftene er flinkere på å se viktigheten av it-sikkerhet enn privatpersoner.

- En del har trygge passordvaner. Problemet er den overraskende store andelen som oppgir at de tar sjansen på kun å ha ett passord for alle nettjenester. Har du samme innloggingspassord til Facebook som på e-posten eller i nettbanken, øker sjansen for å bli svindlet betraktelig, sier han.

Utspekuert

Mens såkalt nettfiske, skriftlige beskjeder som lokker deg til å oppgi private opplysninger, tradisjonelt sett har vært en epost-greie, er siste nyttt at nettsamfunn blir en arena for dette. På grunn av brukermengden er det en attraktiv arena.

- Det lages kontinuerlig nye applikasjoner som kartlegger alt du gjør, stjeler informasjon og forplanter seg videre ved å infisere andre brukere. Dette er det mange privatpersoner som ikke tenker på, men smertelig får erfare når de blir utsatt for id-tyveri, sier Lillebø.

- Du kan få invitasjoner til arrangementer, grupper og tilhengersider på Facebook som styrer deg til en link som kan plante ondsinnet programvare på maskinen din. Bak en applikasjon kan det være spionprogrammer som er skapt for å gi hackere tilgang til din pc eller kunne lese dine passord.

Lillebø forteller at en annen utspekulert, men enkel måte å fiske ut passord på er å opprette en konkurranse der du må oppgi epostadresse og et passord for å delta.

- Bruker du ett passord til alle nettsteder, gir du fra deg din identitet helt frivillig. Én av fem av alle som deltar gir dermed uvitende fra seg alt, sier han, og kommer med råd:

- Ikke bruk samme passord på de ulike kontoene dine, og unngå for all del å bruke informasjon som er synlig på Facebook som passord. I tillegg råder jeg folk til å være skeptiske til nettkonkurranser som krever brukernavn eller passord. Ser konkurransen ut til å være for god til å være sann, er den høyst sannsynlig nettopp det.

Sosiale Medier