Advarer mot Facebook-ferie

Advarer mot Facebook-ferie

Kriminelle står klare til å tømme boligen din når du logger av Facebook for ferien.

Det er gøy med sosiale nettverk. Vi forteller at vi soler oss, drar på konsert, eller at vi tar en kveld på byen. Mange har litt lettvint omgang med sine personlige opplysninger på Facebook eller Twitter, og forteller kanskje mer enn de egentlig bør. Også når man reiser på ferie.

Det er noen der ute som synes det er helt greit å vite når vi er borte fra hjemmene våre. Da har de god tid til å planlegge et innbrudd.

- Det er ikke lurt å legge ut informasjon om fravær og ferie på nettet, sier Cecilie Knudsen, pressekontakt i Securitas Direct, et sikkerhetsselskap som er etablert i ni europeiske land, blant annet Norge.

Innsikt i personlig liv

Det er det nederlandske forsikringsselskapet FBTO som denne uken går aktivt ut med en advarsel mot å legge ut ferieplaner på Facebook, familiebloggen eller Twitter.

- Før i tiden sjekket tyver postkassene for å se om noen var på ferie. Nå sjekker de digitale postkasser, sier en talsmann for selskapet til den nederlandske pressetjenesten ANP.

Det er en enkel sak å finne ut hvor personer bor, om man ikke har vært så vennlig å publisere hjemmeadressen også.

- Plasserer man informasjon om ferien på nettet, eller har en ferieblogg som forteller om alle opplevelsene, gir det innbruddstyver innsikt i ditt personlige liv, mener FBTO.

Mobilsvar

Knudsen i den norske Securitas kjenner ikke til konkrete eksempler av innbrudd på grunn av sosiale nettverk, men er enig i advarselen fra forsikringsselskapet.

- Det er ikke så lurt til å legge ut informasjon på nettet. Det er noe jeg tror alle forsikringsselskaper og Politiet er enige i. Generelt må man ikke legge ut for mange detaljer som kan brukes til kriminelle aktiviteter, sier hun.

For å forebygge innbrudd må man gjøre det vanskeligst mulig for tyvene å få tak i fraværsinformasjon. Det gjelder også mobilsvar. Les videre på neste side!

Sosiale Medier