I dag kan internett få problemer

I dag kan internett få problemer

Millioner vil se Obama bli USAs nye president. Og alle vil se det på likt.

Tirsdag er første dag i ny jobb for Barack Obama. Og det er flere enn han som er spent.

"Inauguration Day" er en diger begivenhet, og noe svært mange håper å få med seg. For de som ikke har gleden av å være tilstede i Washington D.C., er tv og internett alternativet.

Og her ligger det potensielle problemet.

Småproblemer over hele verden

Facebook og CNN inviterer folk til å følge med på det hele gjennom det populære nettsamfunnet. Obama-apparatet oppfordrer folk til å laste opp videoer fra seremonien til nettsteder som Youtube. Samtidig vil mange følge med på Obamas tiltredelse som president via tradisjonelle nett-tv-løsninger, som NRK.no her i Norge.

Og det hele dreier seg om en seremoni på omlag én time.

- Dette vil definitivt bli en gedigen hendelse på internett, sier Shawn White i Keynote Systems til amerikanske Computerworld.

Selskapet overvåker og tester nett-trafikk for over 2.800 aktører.

- Vi regner med å få noe lavere hastigheter på internett, men ikke på en massiv skala, understreker han.

Internett er nemlig bygget for å tåle en støyt, og White tror det hele kommer til å gå relativt smertefritt. Men enkelte lokale problemer med hastigheten er ikke til å komme bort fra. Disse småproblemene kan oppstå over hele verden.

Twitter vil slite

Også Matt Poepsel i det tilsvarende firmaet Gomez regner med enkelte problemer.

- Jeg vil ikke bli overrasket om man opplever noen flaskehalser i den aktuelle timen, forteller han til amerikanske Computerworld.

Flaskehalsene, som betyr lavere hastigheter, behøver ikke bare ramme sider som tilbyr video fra hendelsen. Problemene kan like gjerne oppstå hos for eksempel søkesider, sier Poepsel.

Også tjenesten Twitter kan få store problemer. Her vil folk gjerne si fra når noe skjer, og tirsdag skjer det mange har ventet på lenge.

- Vi har sett Twitter knele før, forteller White.

- Det er et symptom på Twitters raske suksess.

Sosiale Medier