Dataspill dårlig for helsa

Dataspill dårlig for helsa

Aktive dataspillere er tykke og deprimerte. Og eldre enn du tror.

Forbinder du dataspill med unge, nerdete gutter med colaflasker? Da tror du feil. Det viser seg at størstedelen av spillerne er over 35. I tillegg er de menn, forholdsvis tykke, og lider mer av depresjon enn andre mennesker.

Den typiske spilleren anses også å være aggressiv og innadvendt, altså lite sosial aktiv.

Dette er resultatet av en grundig undersøkelse, som har kartlagt sammenheng mellom dataspill og helse. Bak studien "Health-Risk Correlates of Video-Game Playing Among Adults" står en rekke anerkjente forskere. Studien er gjennomført på vegne av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og er publisert i American Journal of Preventive Medicine.

LES OGSÅ:

Markant dårligere

Forskerne har også funnet frem til at hvis man blir hektet på dataspill som tenåring, er sjansen er større at man fortsetter et voksent liv med lite fysisk aktivitet og får helseproblemer som henger sammen med overvekt.

- Blant forskere er det en økende uro og usikkerhet rundt effektene av dataspill. Med tanke på spredningen av dataspill - vi regner med at rundt 65 prosent av alle amerikanske husholdninger har aktive spillere - er slike bekymringer ikke grunnløse, skriver CDC i en pressemelding.

45 prosent av deltakerne bruker dataspill jevnlig, og disse hadde en markant dårligere helse en de som ikke spiller.

Resultatene er basert på nettbaserte spørsmål i 2006. 552 mennesker mellom 19 og 90 deltok.

LES OGSÅ:

Feitere

Studien viser at halvparten av spillerne er mellom 18 og 49 år, mens 25 prosent er eldre en 50.

Av alle spillere som bruker onlinespill, og er mellom 8 og 34, viser 12 prosent tegn på avhengighet.

Studien viser en klar sammenheng mellom å spille mye og å ha være overvektig. Denne effekten var synlig både hos menn og kvinner.

Analytiker Jim McGregor ved In-Stat mener det ikke bare er dataspill, men internett i sin helhet, som må ta skylda for nedsatt helse.

- Jeg mener at dette ikke bare gjelder dataspill. For eksempel bidrar sosiale nettverk også til dårligere helse, egentlig hele fenomenet ”internett”. Det er helt utrolig, vi har oppnådd så mye med bevisstheten rundt vekt og kroppsbevegelse, men setter bare folk foran en dataskjerm. Det gir amerikanere enda en grunn å være tykk, dum og lat, sier han.

Les mer om studien i American Journal of Preventive Medicine.

Sosiale Medier