Derfor havarerte Facebook torsdag

Derfor havarerte Facebook torsdag

Programmeringsfeil gjorde nettsamfunnet utilgjengelig i timesvis.

Verdens største nettsamfunn, Facebook, hadde store problemer torsdag kveld. Over hele verden opplevde brukere at nettsidene gikk tregt eller at de ikke kom opp i det hele tatt.

Nå beklager Facebook nedetiden, i det de selv omtaler som det verste havariet siden 2006.

- Facebook var nede eller utilgjengelig for mange av dere i rundt to og en halv time. Dette er det verste havariet vi har opplevd på fire år, og det vil vi først og fremst be om unnskyldning for, skriver Facebooks programvaresjef Roger Johnson i en blogg.

Årsaken skal ha vært en endring selskapet selv gjorde i et av sine systemer. Johnson beskriver i detalj hva som teknisk sett skjedde, "for å dele en virkelig stor lærepenge med alle".

Måtte slå av hele Facebook

En endring ble gjort i en konfigurasjon som blir kalt på hver gang en rutine finner feildata i Facebooks system. Men endringen gjorde at den nye konfigurasjonen selv ble tolket som feildata, og dermed kalte på seg selv igjen, hvilket forårsaket en evigvarende syklus.

Dermed ble hundretusener av spørringer sendt til Facebooks database, og systemet ble overbelastet. Brukere som ville besøke nettstedet fikk derfor feilmelding og ingen adgang til siden.

- Måten å stoppe feedback-syklusen var ganske smertefull. Vi måtte stoppe all trafikk til databasen, som innebar å slå av hele nettsiden. Når databasen var gjenopprettet og hovedfeilen funnet, kunne vi langsomt slippe flere og flere brukere tilbake til siden, skriver Johnson.

Problemområdet fortsatt slått av

Selv om Facebook nå er på beina igjen, er imidlertid ikke problemet fullstendig fikset. Det automatiserte systemet for feildata måtte er fortsatt slått av, for å forhindre at samme problem skal oppstå igjen.

Det medfører at Facebook for øyeblikket opererer med noe redusert sikkerhet, fordi den avslåtte funksjonen spiller en birolle i beskyttelsen av nettsamfunnet.

Facebook jobber nå på spreng for å få feilrutinen på beina igjen, uten at det hele skal ende i en ny evigvarende syklus.

- Vi vil igjen beklage havariet, og vi vil du skal vite at vi tar ytelsen og påliteligheten til Facebook meget alvorlig, skriver Johnson.

Det er den andre dag på rad at Facebook har hatt nedetid for enkelte brukere. På onsdag var det også nedetid, men her peker Facebook på problemer hos en ekstern nettverksleverandør.

Les om:

Sosiale Medier