Dette sletter Den kinesiske brannmur

Dette sletter "Den kinesiske brannmur"

Kinas sensurpolitikk på nett rammer blant annet Liu Xiaobo og folk på jakt etter bordsalt med jod.

Uttrykk og ord relatert til politiske aktivister, motstandsbevegelser mot regjeringen og sensur er det som løper størst risiko for å bli sensurert på kinesiske blogger og sosiale nettsider, ifølge forskere ved Carnegie Mellon University (CMU) i USA. Det skriver New Scientist.

”Den kinesiske brannmur” er blitt et uttrykk for hvordan myndighetene i Kina blokkerer og sensurerer nettsteder og internettrafikk inn og ut av landet, blant andre er både Google og Facebook gjenstand for sensur.

Studien CMU har gjennomført er imidlertid en av de første som undersøker enkeltbeskjeder, ord og uttrykk som blir sensurert, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Ai Weiwei og Liu Xiaobo slettes fra sosiale nettverk

Forskerne fant at navnet til den verdenskjente kunstneren Ai Weiwei, som blant annet er arkitekten bak olympiastadionet ”fugleredet” i Bejing, og navnet til Liu Xiaobo, som Norge tildelte Nobels fredspris for to år siden, blokkeres på kinesiske nettsider og mikroblogger i stort monn fordi begge er uttalte kritikere av det politiske systemet i Kina.

Studien tar for seg 57 millioner meldinger postet på Sina Weibo, som er et kinesisk mikrobloggnettsted som minner om Facebook og Twitter, og har 200 millioner brukere.

I løpet av en todagers periode i juli i fjor ble 93 av 114 meldinger på Sina Weibo som inneholdt navnet Jiang Zemin slettet fra nettstedet. Zemin kom til makt i kommunistpartiet i kjølvannet av demonstrasjonene på Den himmelske freds plass (Tiananmen Square) i 1989, ifølge Wikipedia.

Over halvparten av alle meldinger fra Tibet ble slettet

Videre fant forskerne at meldinger med politisk sensitiv informasjon, som navnet til en av arkitektene ansvarlig for ”Den kinesiske brannmur”, Fang Binying, ofte ble slettet.

Uttrykk som ”å be noen trekke seg” ble slettet ofte, særlig i etterkant av en togulykke i fjor der mange døde.

Også mer harmløse uttrykk ble ofte slettet, inkludert ord som betyr bordsalt med jod og radioaktivt jod, da det i etterkant av tsunamikatastrofen i Japan i fjor var frykt for at salt hadde blitt radioaktivt forurenset.

Enkelte geografiske områder ble sensurert mer enn andre, som for eksempel meldinger fra Tibet, som lenge har kjempet for politisk uavhengighet fra Kina. Mer enn halvparten av alle meldinger fra Tibet-området ble slettet.

Andre ting som ofte ble slettet er søppelpost og pornografi.

Les om:

Sosiale Medier