EU rammet av massive nettangrep

EU rammet av massive nettangrep

- Internett er den nye frontlinjen for verdens konflikter, mener Rik Ferguson.

Da topplederne i EU og resten av Europa møttes for å planlegge krigen i Libya forrige helg, ble EU-kommisjonens datasystemer utsatt for et massivt botnett-angrep.

Angrepet var så kraftig at alle ansatte ble bedt om å bytte passord til nettverket og sende sensitiv epost i kryptert form. Ekstern tilgang til epost og intranett ble suspendert for alle ansatte en periode.

- EU-kommisjonen utsettes for nettangrep hele tiden. Men akkurat denne er en av de aller verste, sier en anonym kilde til EUObserver.

Informasjonssøk eller advarsel

Rapporter som har kommet fra UPI, AFP og CNN tyder på at angrepet ligner det som rammet finansministermøtet for to uker siden. Møtet skulle legge en strategi i forkant av toppmøtet i de 20 største økonomiene i verden (G20). Den gang ble Kina mistenkt å stå bak, for å sniffe etter informasjon om strategien.

Les mer: Twitter-hackere senket søkemotor

Noen kilder hevder at selv om formen var lik, så var sammensettingen en annen og mer tilfeldig den siste gangen. Dette kan tyde på at angrepet kom fra et botnett og bare ment for å forstyrre og advare Europa mot å engasjere seg i konflikten i Libya. Det være også være en demonstrasjon mot kuttene som er ventet for å bringe euroen tilbake på rett spor, ifølge Euobserver.

- Selv om vi konstant utsettes for nettangrep, er det uvanlig at intensiteten har begynt å øke før hvert toppmøte. Vi spekulerer ikke over hvem som måtte stå bak eller hva som er målet for ulike typer nettangrep, sier talsperson for institusjonelle saker i EU, Antony Gravili, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Internettslagmarken

Dette kommer på toppen av flere nettangrep som har dukket opp den siste tiden. Dette er både en følge av uroligheter knyttet til demokratiopprørene i Midt-Østen, men også andre konfliktlinjer i verden speiles på internett i sterkere grad enn før.

Viruset Stuxnet rettet seg for eksempel mot atomteknologien i Iran, som Israel mistenkes å stå bak.

Les mer: Stuxnet gir uran-trøbbel for Iran

På den andre siden antas sertifikattyveriet fra store, nordamerikanske selskaper å ha iransk opphav.

Les mer: Alvorlig angrep mot Gmail og MSN Live

- Internett er blitt den nye frontlinjen. Nettspionasje og netterror er i ferd med å spille en like stor rolle som nettkriminalitet. Den vil hente ut alle fordelene internett har med å være enkel og billig i bruk, vanskelig å observere og med lav risiko for å bli tatt. Dette er den nye frontlinjen, skriver Rik Ferguson, sikkerhetsevangelist hos Trend Micro, i en bloggartikkel.

Sosiale Medier