Facebook blir nå bok og film

Facebook blir nå bok og film

Lær mer om spillet, dramatikken, mytene og mannen bak suksessen.

Ok, rett skal være rett; boka ”The Facebook Effekt” skal ikke være spesielt kontroversiell, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Den ble utgitt i sommer, ført i pennen av Fortune-journalist David Kirkpatrick, og handler om ideen som vokste frem mens Facebook-oppfinner Mark Zuckerberg gikk på college. Men den handler også mye om mannen bak ideen.

- Mark Zuckerberg var kort, smal og innadvent med bølgete, brunt hår, og hans fregnete ansikt fikk ham til å se mer ut som en femtenåring enn som den nittenåringen han var, skriver forfatteren om Zuckerberg i sine college-dager.

- Hans uniform var saggebukser, gummisandaler – til og med på vinteren – og en t-skjorte som ofte hadde et lystig bilde eller en frase, fortsetter Kirkpatrick.

Blant annet en med bilde av en ape på forsiden, påtrykt teksten ”Code Monkey”, eller kodeape.

"Snill" bok

Boken beveger seg fra college til fremveksten av sosiale nettverk. Den ser også på hvordan nettsamfunn ble en forandringkraft og tar videre en titt i spåkulen. Men det er altså lite kontrovers i boka, noe Technology Busines Research-analytiker Erza Gottheil tror er bra for selskapet.

- Dette er ikke-negativ publisitet, og det er bra for dem. Om media sikter sin oppmerksomhet på andre ting enn Facebooks tabber, så er det bra for selskapet, sier Gottheil.

Facebook har vært i hard vind før, blant annet etter at selskapet begynte å dele informasjon med eksterne nettsteder. Selskapet har også fått kritikk fordi personvernsinnstillingene har vært så kompliserte at det har blitt vrient for folk å begrense ekstern tilgang til informasjon. Debatten har til og med vært oppe på senatornivå i USA. Pressen har hamret på med kritiske oppslag.

- Generelt er boken ganske snill mot Facebook og gir et perspektiv som bør forbedre bildet av gründeren og selskapet, sier analytiker Rob Enderle fra Enderle Group, som sier Zuckerberg og selskapet fremstilles som unge og korttenkte heller enn ekle.

Den "slemme" boka - utgitt i fjor

Det er en annen vinkling enn en bok ført i pennen av Ben Mezrich. Som taler på en brukerkonferanse for selskapet Cisco i starten av juli erklærte han seg som ”stor fan” av nettsamfunnet, selv om han bemerker at sjefene i Facebook ikke er spesielt begeistret for måten han beskrev selskapet på i en bok fra 2009. Bokens tittel: ”The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook: A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal.”

Boken er i full ferd med å bli film, der skuespiller Kevin Spacey er produsent og der boyband-stjernen Justin Timberlake skal ha en rolle. Planen er at filmen skal være klar til utgivelse 1. oktober. Men Zuckerberg ønsker ikke lenger å prate med forfatter Mezrich etter boka, ifølge forfatteren selv. Årsaken tror han er bokas beskrivelse av spliden mellom Zuckerberg og hans college-venn og Facebook-medgründer Eduardo Saverin.

- Facebooksjefene liker ikke at denne historien kommer ut. De er geniale, men dette er ikke historien Facebook ønsket å fortelle. Mark sa enkelt og greit nei da han ble spurt om intervju.

Boken beskriver blant annet at fødselen til Facebook delvis skyldes at Zuckerberg hacket en datamaskin ved Hardvard University fordi han skulle lage en database over kvinnelige studenter på campus. Nettsiden ble så populær at den fikk utdanningsinstitusjonens server til å krasje, og Zuckerberg ble nestet sparket ut av skolen.

Når det gjelder den ”snille” boken som er utgitt denne sommeren, kan du lese et utdrag fra den her, eller søke den frem i nettets bokhandler. Når det gjelder den ”slemme” kan du også finne den i nettets bokhandler – eller vente på filmen i oktober.

Sosiale Medier