BIG SUR: Åtte grafikkprosessorer skal bidra til kraftig maskinlæring for Facebook.

BIG SUR: Åtte grafikkprosessorer skal bidra til kraftig maskinlæring for Facebook.

Facebook lanserer AI-server

Big Sur er en server for kunstig intelligens utviklet av Facebook, som bidrar til Open Compute Project med designet.

Microsoft, Google, IBM, Facebook og flere investerer mye i kunstig intelligens, og dermed utstyr for maskinlæring. Facebook har nå offentliggjort sin Big Sur-server og legger designet åpent ut i Open Compute Project. Slett ikke av altruistiske grunner, men fordi de ønsker at flere virksomheter skal teste ut maskinen og eventuelt bidra med forslag til forbedringer.

Big Sur-serveren kan utstyres med opptil åtte grafikkprosessorer (GPU-er), som har mye større beregningskraft enn tradisjonelle prosessorer (CPU-er). Hver GPU kan trekke opptil 300 Watt og kan konfigureres på forskjellige måter via PCIe – den interne serielle databussen på hovedkortet.

Ifølge Facebook er Big Sur dobbelt så kraftig som deres forrige generasjon servere. I tillegg til at det å distribuere beregninger over åtte GPU-er gjør det mulig å skalere størrelse og ytelse til det dobbelte i Facebooks nettverk.
Den nye serveren er konstruert slik at den ikke trenger noen spesiell form for kjøling eller annen "spesiell infrastruktur", heter det. Facebook hevder at serverne kan benyttes i deres ordinære datasentre uten ekstra kjølesystemer.

Maskinvare som tilføres Open Compute Project er gjerne konstruert så enkel som mulig, blant annet for å holde utviklings- og produksjonskostnader nede.

– Vi har fjernet komponenter som ikke brukes særlig mye, og har sørget for at komponenter som ofte svikter, som harddisker og minnemoduler, kan nå byttes ut skriver Facebook.

Alle hendler og brytere som skal håndteres av teknikere er merket med grønn farge, for at det skal gå fort å utføre service på maskinen. Også hovedkortet skal kunne skiftes på ett minutt. De eneste delene hvor det trengs verktøy, er kjøleribbene som er skrudd fast.

Sosiale Medier