Facebook tapte plagiatsøksmål

Facebook tapte plagiatsøksmål

Mente tysk sosialt nettverk var blåkopi av Facebook. Retten var ikke enig.

I 2005 startet det sosiale nettverket Studivz opp i Tyskland. Nettverkets grafiske profil er langt fra ulik Facebooks profil. Derfor gikk Facebook til sak mot selskapet.

Men en rettssal i den tyske byen Køln i Tyskland ga ikke Facebook gehør i saken, skriver nyhetsbyråetfa Agence France.

- Selv om det er overlapping og likheter det er umulig å overse, kan ingen uærlig kopiering anses fra retten, står det i rettens saksuttalelse.

Ikke tysk på tidspunktet

Retten legger til grunn at Studivz hadde lite å tjene på å imitere Facebook i 2005. Facebook på engelsk og en stor greie primært i Nord-Amerika frem til september 2006. Facebook på tysk dukket ikke opp før i mars 2008, på et tidspunkt da Studivz hadde over 10 millioner medlemmer.

I tillegg ga Facebook utilstrekkelig med bevis til å støtte sin anklage om at STudivz ulovlig hadde knabbet informasjon, i tillegg til at retten har notert seg at programmeringsdata uansett er fritt tilgjengelig på nett.

Har hatt oppkjøpsambisjoner

Facebook kan anke saken, men har også klaget saken inn for en domstol i California, der Facebook skriver at en «stor del av, om ikke hele, Studivz suksess kommer av kopiering av Facebooks intellektuelle kapital.» Saken er ikke avgjort.

Studivz har for tiden 14,3 millioner brukere fordelt på tre sider – en universitetsside, en for skolebarn og en for studenter. Det finnes også nordmenn på tjenesten.

Det sies at Facebook har forsøkt å kjøpe Studivz, men bakket ut på grunn av at den nåværende eieren Holtzbtinkck, som kjøpte opp tjenesten i januar 2007, krevde for mange penger.

Sosiale Medier