Facebook-venner vet hvor du er

Facebook-venner vet hvor du er

Ny funksjon utnytter GPS i mobilen og formidler lokalisasjonen din.

Facebook har lansert en funksjon som lar venner vite hvor du er, skriver CNN. Den kalles Places. Funksjonen benytter mobilens GPS-funksjon, og konseptet er allerede lansert USA gjennom siste versjon av Facebook-appen for Iphone og gjennom selskapets spesialside for avanserte mobiltelefoner om du ikke har Apples telefon.

Ved at brukeren tapper på en knapp med teksten «Check in» - eller altså «Sjekk inn» på norsk – får du opp en liste over steder i nærheten. Så er det bare å klikke på riktig sted for å angi helt nøyaktig hvor du befinner deg.

- Etter å ha sjekket inn, vil innsjekken skape en oppdatering i dine venners statusoppdateringer på Facebook og vise deg under nylige aktiviteter-seksjonen på siden for stedet, sier produktbestyrer for funksjonen Places, Michael Sharon, via Facebooks blogg.

Lager loggdagbok med lokasjoner

Ikke bare lar du venner vite hvor du er, påpeker Facebook-staben, men andre venner kan også finne ut hvilke venner som til enhver tid er i nærheten av seg. I tillegg kan folk spesifisere hva de gjør på det aktuelle stedet og hva de synes om det, og med det skape et spor der vennene kan se hva du har drevet med de siste dagene eller til og med for flere år siden.

Når brukere sjekker seg inn på steder kan de også tagge Facebook-venner de er sammen med, slik at andre venner vet hvem som er til stede. Men det skal ikke la seg gjøre å tulle med sine bekjente, for å tagge en venn på denne måten må også vennen selv ha valgt å sjekke inn.

Ifølge Sharon har Places-funksjonen også andre sikkerhetstiltak for å håndtere potensielle personvernsutfordringer. Du skal blant annet kunne «sjekke deg ut» når som helst. Ifølge selskapet vil funksjonen bli tilgjengelig i andre land og på andre mobiltelefoner i nær fremtid.

Funksjonen er samme type tjeneste som blant annet Foursquare og Gowalla tilbyr. Selskapet planlegger å la disse to, samt tilsvarende tjenester, forsterke integrasjonen med Facebook. Begge de nevnte selskapene viste på onsdagens offentliggjøring av Places sine foreløpige planer for hvordan dere brukeres steder skal formidles på Facebook. Begge to er fra før på Facebook via egne applikasjoner. Men det nye er at slike tjenester skal kunne integreres i Facebook.

Bedre bildefunksjon

Men det er også annet nytt på gang i Facebook, Også den tidligere primitive Notes-funksjonen for notatskriving er oppdatert, skriver CIO.com. Nå kan du blant annet gjøre tekst fet, kursiv og understreket, samt lage punktlister og nummererte lister. Dermed slipper du å kode HTML for slikt. Menyen som holder styr på ditt notat, notater om deg og dine utkast har også blitt enklere.

Du skal også få lov til å tagge folk i Facebook Pages, for eksempel kjendiser, interesser eller aktiviteter du liker (som i Facebook-varianten av ”Liker”, altså denne knappen du trykker på når du liker noe).

Også bildefunksjonen har fått et løft. Fra å før få vist 20 bilder per side, for så å måtte bla seg gjennom side opp og side ned med á 20 bilder, går Facebook nå i retning av Google og Sesams bildesøk. Opptil 200 bilder vil nå vises per side når du klikker deg inn på et album, og forhåndsvisningsbildene blir større så du lettere kan finne bildet du er på jakt etter.

Sosiale Medier