Farene øker for nettsamfunn

Farene øker for nettsamfunn

- Lett å være skurk på Twitter, mener sikkerhetsforsker Rik Ferguson.

- Min personlige mening er at den definitivt mest voksende trusselen i år er rettet mot nettsamfunn som Twitter og Facebook. Dette er det første året det har tatt av, og det vokser. Det har blitt populært hos kjeltringene å misbruke nettsamfunn, sier Rik Ferguson, sikkerhetsforsker hos Trend Micro.

Han mener det er lett å være skurk via Twitter.

- Twitter skiller seg ut fordi de gjør det så enkelt. For å lage konto trenger man ikke bevise noe eierskap gjennom epost. Dermed er det lett å opprette konto, sier Ferguson.

Forkortede problemer

Et annet tveegget sverd er begrensningen på 140 tegn.

- Jeg synes begrensningen er en god ting, men den gjør at folk bruker nettadresseforkortere. Det er en flott måte å skjule adresser til ondsinnede sider.

Denne metoden brukes ifølge Ferguson til å spre ondsinnet programvare, for det meste falsk antivirus. Det finnes til og med verktøy som gjør jobben for skurkene.

- Det finnes verktøy som er laget spesifikt for å misbruke Twitter. Verktøyene lager falske profiler for deg og får dem til å se ekte ut med vanlige beskjeder med linker til ondsinnede nettsider.

Kjipe Facebook-applikasjoner

Facebook og Myspace er selvfølgelig også utsatt, men her brukes andre metoder. Hos Facebook er dårlige applikasjoner en trussel. De skapes av tredjepart, og gjennomgås ikke av Facebook for godkjenning.

- Det kan være gjennom legitime applikasjoner som er kompromittert, og som laster ned ondsinnet programvare til maskinen din. Vi har sett en dobling i antallet, og det er ofte nettfiske knyttet til det. Vi vil fortsette å se slike trusler, sier Ferguson.

Facebook og andre nettsamfunn er nemlig gode mål for skurker. Det er god geografisk spredning og brukere, og dessuten svært mange brukere. I tillegg er samfunnene basert på tillit.

Folks Facebook-kontoer utnyttes også til å spre falske statusoppdateringer som egentlig er spam. «Jeg har kjøpt dette og dette produktet og har gått ned i vekt» er en klassiker, gjerne reklame for canadiske apoteker.

- Jeg aner ikke hvorfor det akkurat er Canada som har slike apoteker. Det som driver spammerne er provisjon. Men det overrasker meg uansett at folk ønsker å kjøpe ukjente kjemikalier, sier Ferguson.

Misbruk av nettsamfunn kan gå på omdømmet løs, les mer på neste side!

Sosiale Medier