ARMBÅNDSKRIG: UP4 er blant Jawbone-produktene som konkurrerer mot Fitbits aktivitetsmålere. (Pressefoto fra Jawbone)

Full krig mellom Fitbit og Jawbone

To av de største produsentene av aktivitetsmålere barker nå sammen i retten med anklager om systematisk plyndring av forretningshemmeligheter – og ansatte.

Like før Fitbit er i ferd med å gå på børs med mål om å sikre seg en aksjekapital på 100 millioner dollar, har erkerival Jawbone saksøkt Fitbit med sterke beskyldninger om urent spill.

Jawbone anklager Fitbit for systematisk plyndring av Jawbones ansatte, forretningshemmeligheter og intellektuell eiendom, skriver PC World USA

Fitbit-ledelsen har nå gått ut og avvist anklagene.

Doblet salget

Som vi skrev her i PC World forleden dag skal Fitbit ha mer enn doblet salget av aktivitetsmålere og smartarmbånd i løpet av fjoråret, med over 10 millioner solgte enheter i 2014.

Med analyseselskapet NPD Group som kilde har Fitbit gjort krav på førsteplassen i dette segmentet av det amerikanske markedet, med en markedsandel på 68 prosent ved årsskiftet.

Men ifølge anklagene fra konkurrenten Jawbone har altså ikke Fitbit kommet dit med rent spill.

Tyveri av forretningshemmeligheter

I søksmålet som Jawbone har tatt ut hos en domstol i San Francisco, der begge firmaene har hovedkvarter, blir Fitbit anklaget for å rekruttert Jawbone-ansatte og fått disse til å stjele med seg konfidensiell informasjon og forretningshemmeligheter før de sluttet hos Jawbone.

Ifølge Jawbone har Fitbit siden årsskiftet kontaktet rundt 30 prosent av Jawbones ansatte og greid å få minst fem av dem til å gå over til Fitbit. Det kan dreie seg om flere, men foreløpig er det identiteten til fem medarbeidere som skal være kjent.

Ulovlige data på USB-pinner

I det 30-siders søksmåldokumentet står det at de aktuelle medarbeiderne lastet ned sensitiv informasjon via sine datamaskiner hos Jawbone før de sluttet. Deretter skal de ha smuglet ut informasjonen på USB-minnepinner eller via private epostkontoer.

Informasjonen som Fitbit dermed angivelig har fått tilgang til, skal ha inneholdt både nåværende og fremtidige forretningsplaner samt konfidensiell informasjon om produkter og teknologi.

Det var nettstedet The Verge som først publiserte en kopi av søksmålet fra Jawbone.

I søksmålet krever Jawbone økonomisk skadeerstatning i tillegg til at de tidligere ansatte får forbud mot å avsløre ytterligere forretningshemmelig. Dessuten kreves det at Fitbit nektes adgang til å utnytte forretningshemmelighetene som firmaet har tilegnet seg via de tidligere Jawbone-ansatte.

Avviser beskyldningene

Fitbit-ledelsen kom fredag med en klar avvisning av anklagene.

- Som pioner og markedsleder innen "connected health and fitness"-kategorien har Fitbit ingen grunn til å hente ut informasjon fra Jawbone eller andre selskap, heter det i en uttalelse som Fitbits norske pr-representant sendte PC World Norge fredag ettermiddag.

- Siden starten til Fitbit i 2007 har våre medarbeidere utviklet og levert innovative produktløsninger for å oppmuntre våre brukere til å leve et sunnere og mer aktivt liv. Vi stiller oss uforstående til at vi skal være i besittelse av noen som helst form for konfidensiell eller proprietær informasjon fra Jawbone, og vi ønsker å forsvare oss kraftig mot disse påstandene, fremholder Fitbit-ledelsen.

Jawbone sier på sin side at selskapet ikke vil kommentere pågående rettstvister, ifølge amerikanske PC World.

I debatten som nå går om saken i USA, påpekes det at det er mange gråsoner her. Har de berørte medarbeiderne opptrådt ulovlig eller bare uetisk? Har Fitbit gjort tilstrekkelig for å beskytte sine forretningshemmeligheter? Har Jawbone gode nok beviser utover det som er nevnt i søksmålet så langt?

En av kommentatorene har også påpekt at de fleste slike saker ender med forlik, i og med at begge parter etter hvert erkjenner at de ellers kan komme til å måtte eksponere mer om sin virksomhet enn det som allerede er skjedd.