Full nettilgang fra Nord-Korea

Full nettilgang fra Nord-Korea

Lar pressefolk kvitre, bruke Facebook og Skype under jubileum.

Siden slutten av fjoråret har Nord-Korea reservert 1024 ip-adresser, men disse har hittil stått ubrukt. Spekulasjonene har lenge gått om hva det lukkede landet ville foreta seg med nettadressene.

En nettside som tilhører landets offisielle nyhetsbyrå ble den første som dukket opp nylig. Andre nord-koreanske nettsider, deriblant en nylig lansert Twitter-konto, har imidlertid operert fra lokasjoner utenfor Nord-Koreas grenser eller via direkteoppkobling mot Kinas nasjonale internett.

Nå viser det seg at forberedelsene trolig henger sammen med 65-årsjubileet for landets allmektige arbeiderparti, hvor landets store leder Kim Jong Il viste seg på en storslått militærparademarsj natt til søndag norsk tid. Her ble også hans sannsynlige arvtager, Kim Jung Un vist frem offentlig for første gang, og hendelsen ble behørig dekket av flere internasjonale medier.

Uvanlig

Et presserom for utenlandske journalister ble nemlig satt opp på Koryo Hotel, og reporterne ble gitt full adgang til internett.

Det er svært uvanlig, vanligvis gis besøkende kun adgang til å ta telefoner eller å sende eposter via spesifikke datamaskiner.

- Nord-Koreas it-folk i presserommet har virkelig peiling. Vi er pålogget, kvitrer Melissa Chan, en av korrespondentene for Al Jazeera.

Senere gikk hun live på kanalen, via Skype.

- Vi har adgang til Facebook, Twitter og her er jeg og skyper med dere, sier hun.

Ferdiginnstilt radio

Det antas at internett kun er tilgjengelig for små grupper av elitemedlemmer i det regjerende partiet, og at resten landet ikke gis adgang til nyhetskilder utenlands.

I Nord-Korea er radioer ferdiginnstilt på statlige kanaler, magasiner og aviser fra utlandet er ulovlig og nettadgangen borgerne har er begrenset til et nasjonalt intranett uten kobling til internett forøvrig. Det er uvanlig at borgerne har pc-er, de fleste kobler seg opp via terminaler på biblioteket.

En analyse viser at den koreanske nyhetsbyråets nettside er oppkoblet via China Netcom. Hvorvidt adgangen til internett for journalister markerer et skifte i kommunikasjonsforvaltningen i landet eller om den bare er midlertidig er foreløpig vanskelig å si.

Les om:

Sosiale Medier