Går du god for en luring?

Går du god for en luring?

Her er tre gode grunner til å være på vakt og ikke overdrive antall Linkedin-kontakter.

Når det kommer til antall kontakter i Linkedin, ser det ut som mange nærmest har en samlemani på andres profiler. Men målet bør ikke være å bygge et gigantnettverk. Faktisk kan den metoden være risikabel, for hvor godt kjenner du egentlig kontaktene?

Som Linkedin-bruker vil kvaliteten på dine kontakter være viktigere enn kvantiteten, mener pressetalskvinne Krista Canfield i Linkedin. Hun har nylig blitt intervjuet av CIO Magazine i USA om de tusener av kontakter enkelte profiler har og av svært varierende kvalitet. Nå har vel alle mennesker sine kvaliteter, men vi snakker her om kontakter med en verdi i arbeidslivet.

Canfield forteller et eksempel på en profil som har over 8000 kontakter. Et så stort antall mener hun rett og slett kan være risikabelt - fordi det vanskelig lar seg gjøre å faktisk kjenne så mange.

- Desto mer direkte du har gjort forretninger med noen, jo bedre blir nettverket du bygger opp i Linkedin. Og kvalitet blant kontaktene er en fordel både får deg og dine kontakter, påpeker hun.

Det kan være vanskelig å si nei til folk som ber om kontakt, og mange svarer derfor ja til det meste. Krista Canfield har derfor beskrevet tre grunner til å bli mer selektiv.

LES OGSÅ: Nettsamfunn kan ødelegge jobbsjansen

1 Kan du gå god for alle dine kontakter?

Etableringen av nye kontakter på Linkedin er ofte et resultat av at man blir introdusert gjennom allerede eksisterende kontakter. Disse fungerer som en bro mellom personene som ønsker kontakt og vedkommende anbefaler (eller gå god for) personen den andre ønsker kontakt med. I en slikt system er det ikke heldig med en lang liste over personer du egentlig ikke kjenner og som heller ikke kjenner deg. Nettverket mister sin dynamikk når personene ikke har grunnlag for å gå god for hverandre, mener Canfield.

2 Nettverket definerer deg

I Linkedins standardoppsett kan kontaktene dine se andre man er koblet opp med (du kan imidlertid endre dette i ”account settings”). Men sett at du ønsker å ha dine kontakter synlig, og at du ikke egentlig kjenner mange av dem - da er det en mulighet for at din sjef, kollega eller kunde kan avdekke ufordelaktige kontakter som setter deg i et uheldig lys.

For hva vet du egenlig om den personen du møtte på et seminar? Hvis svaret er så og si ingen ting, bør man kanskje revurdere kontakten.

En annen grunn til å være forsiktig er at man ved å være ukritisk til hvem du knytter opp i nettverket, kan risikere at disse ”plager” eller maser på dine viktige forbindelse – det kan i så fall reflektere negativt tilbake på deg.

3 Nettverket betyr noe for karrieren din

I tøffe tider kan det bli ekstra viktig å ha et profesjonelt forhold til nettverk som Linkedin – karrieremessig sett. Desto mer meningsfylte kontakter du får i nettverket, desto bedre er sjansen for at de samme personene kan hjelpe deg i kontakt med potensielle arbeidsgivere.

- I den økonomien vi nå er i, vil det være ekstra viktig for deg å bygge et solid sikkerhetsnett med personer som faktisk har en interesse av hva du gjør, mener Canfield og spør retorisk: - Om du mister jobber i morgen, vil menneskene i ditt nettverk kunne hjelpe deg inn i en ny jobb?

LES OGSÅ: Rekrutterer med nettsamfunn

Les om:

Sosiale Medier