Gode samaritaner de beste for Wiki

Gode samaritaner de beste for Wiki

Anonyme, spesielt interesserte er de beste bidragsyterne til åpne oppslagsverk.

Utviklingen går mot stadig flere nettsteder som tilbyr lesergenerert innhold, som for eksempel Wikipedia. Nettstedene gir åpenbare fordeler for dem som bruker dem, og dette har fascinert sosiologer, skriver Ars Technica.

En studie fra Dartmouth College forklarer motivasjonen til bidragsyterne på to måter: Den ene gruppen er de som gjør det for å få anerkjennelse og oppnå et rykte. Den andre gruppen er de som gjør det for å fordype seg i et fagområde.

LES STUDIEN: The Quality of Open Source Production

Studien tok utgangspunkt i registrerte og anonyme brukere av Wikipedia i Frankrike og Nederland. Kun registrerte brukere kan håpe på en pengegevinst for sine bidrag, og hypotesen var derfor at disse la mer energi ned i arbeidet for å oppnå god kvalitet.

Det viste seg at anonyme brukere med færre enn 100 innlegg, hadde bidrag som holdt en høyere kvalitet enn registrerte brukere. Disse blir karakterisert som ”gode samaritanere” fordi de gjør det uten hensyn til egen vinning og er anonyme.

Det er grunn til å stille spørsmålstegn ved undersøkelsen, da anonyme brukere blir behandlet ut i fra ip-adressering, som er dynamisk. Det kan derfor ikke med sikkerhet slås fast om brukeren har bidratt før eller ikke, eller om vedkommende tilhører et nett hvor det er blitt bidratt fra tidligere (samme ip for flere pc-er i ett nett), skriver Ars Technica.

LES OGSÅ: Avslører Wikipedia-feil

Sosiale Medier