Google fortsetter med sensur

Google fortsetter med sensur

To forslag for å hindre sensur og verne om menneskerettighetene i totalitære land ble nedstemt på generalforsamlingen.

Aksjonærene i Google har følgt rådet til styret, og har stemt ned to forslag å bedre selskapets omdømme i land med et dårlig forhold til menneskerettigheter. Men temaet var et av de viktigste på selskapets årsmøte.

Google har fått mye kjeft for samarbeid med regimer som ønsker å sensurere internett. Det er særlig Kina hvor Google har brent seg på landets strenge politiske linje, som ikke tåler noen form for politiske avvik. Myndighetene ønsker full kontroll på informasjonen, og Google har tilpasset seg til kravene. Det har ført til en bølge av kritikk mot selskapet.

For ledelsen i Google er det blitt en vanskelig oppgave å bevege seg mellom det politiske miljøet hjemme, og markedene som frister i Østen.

- Jeg er enig i innholdet av begge forslag, men jeg kan ikke støtte måten de er formulert på, sier gründer Sergey Brin i et forsøk å si nei på en pen måte.

Begge gründerne, Brin og Larry Page, stemt verken for eller mot forslagene.

Retningslinjer

Presset for å kjøre en tøffere linje overfor Kina kommer fra grupper en aksjonærer i samarbeid med Amnesty International. Målet er å gi selskapet en bedre og tydeligere politikk i forhold til menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Et av forslagene kom fra pensjonsrevisjonen i New York, som eier Google-aksjer for rundt en milliard norske kroner. Forslaget innebærer å endre en rekke retningslinjer for Google, som bruk av lokal juridisk makt for å stoppe sensur, full offentlighet når Google blir bedt om å sensurere, og anonymitet for brukere i land som bruker sensur.

Det andre forslaget som ble nedstemt kom fra Harrington Investments, som ønsket en egen avdeling innenfor Google for menneskerettigheter.

LES OGSÅ: - Boikott Microsoft, Google og Yahoo

Google er i et uforpliktende samarbeid med blant annen Microsoft og Yahoo for å utarbeide retningslinjer for bedrifter som driver internettaktiviteter i Kina. Dette er et skritt i riktig retning, mener Amnesty International, men alt for lite.

- Vi har bare sett ord og forsvar fra Google siden problemene startet. Ingenting peker på at Google også virkelig vil gjøre noe, sier Tony Cruz i Amnesty, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Ikke penger

Brin mener at kritikken ikke stemmer med virkeligheten.

- Google har en mye bedre status for frihet på nettet enn de fleste andre søkebaser, sier Brin, med en vag henvisning til Yahoo, som faktisk har bidratt til at aktivister i Kina ble arrestert og fengslet.

LES OGSÅ: - Yahoo utleverte dissidenter

Han avviser også at det er penger som driver Google.

- Vårt hovedmål i land som Kina er ikke å generere mest mulig omsetning. Vi kunne forlate Kina i morgen uten at det gir noe særlig utslag å våre resultater. Vi er ute å gjøre det mest positive som er mulig, sier Brin.

Les om:

Sosiale Medier