Google-gründernes elleville verden

Google har fylt 10 år. Gründerne Larry og Sergey er kjent for sine elleville påfunn. Vi har jubileums-guglet dem.

Publisert Sist oppdatert

Ideen om søkemotoren som etter hvert fikk navnet Google, skulle vise seg å danne grunnlaget for en av it-historiens største suksesshistorier.

I løpet av de 10 årene som er gått siden Google Inc. ble startet i Silicon Valley i California i 1998, har selskapet vokst til et internasjonalt konglomerat med rundt 20 000 heltidsansatte og en børsverdi på mange milliarder dollar.

Slikt høres ut som seriøs business, og er det også. Men både for gründerne selv og mange av deres medarbeidere er hverdagen langt fra hverdagslig. Pressen og internett er full av historier om mer og mindre sprø og i hvert fall oppsiktsvekkende innfall fra gründerne Larry Page og Sergey Brin.

Vi har benyttet søkemotoren deres, Google, til å google – eller kanskje vi på norsk kan begynne å si gugle? – innfallene til de to Google-sjefene.

Historien

Først en rask gjennomgang av Googles historie. Den gjenspeiler den litt smågale imagen som gjennomsyrer hele selskapet, i hvert fall slik det ser ut utenfra.

Google Inc. ble på typisk Silicon Valley-vis etablert i en garasje. I september 1998 åpnet selskapet døren til sine lokaler for første gang, og døren var naturligvis en garasjedør, i Menlo Park i California.

Garasjen var imidlertid litt mer moderne enn den legendariske og nå vernede garasjen der HP så dagens lys i 1939, i Palo Alto, seks minutters kjøretur fra Google-garasjen i Menlo Park. For eksempel kunne Google-gründerne åpne sin garasjeport med fjernkontroll, og lokalet innenfor porten rommet fasiliteter som vaskemaskin og badekar.

Slik har de det på jobben i Googleplex. (Foto: Google)

Googles røtter finner vi ved Stanford-universitetet i 1995, der Larry Page og Sergey Brin, begge født i 1973, møttes for første gang som studenter. Larry Page var sønn av en professor i datateknologi ved delstatsuniversitetet i Michigan, mens Sergey Brin var født i Moskva og kom til USA som seksåring da familiens hans emigrerte dit – faren er matematikkprofessor ved universitetet i Maryland.

Etter en tid begynte Larry og Sergey å samarbeide om å utvikle en ny og annerledes søkemotor. Dette førte dem på kort tid vekk fra studiene og over i jakt på investorer til å få etablert søkemotorbedriften de ønsket å få i gang.

Google-gründer er ute og kjører med RechargeIt, en hybridbil Google har vært med på å utvikle og som går både på bensin, batteristrøm og solcellestrøm. (Foto: Google)

Starten var ikke så enkel. I 1998 hadde de firmanavnet klart, men firmaet var ikke registrert ennå. Derfor fikk de ikke innløst den første sponsorsjekken, på 100 000 dollar, for den var skrevet ut til Google Inc., som ennå ikke fantes.

Men med finansiell støtte fra familie, venner og bekjente klarte de to gründerne å skrape sammen nok penger til å opprette bedriften, og 7. september 1998 var alt klart. Deretter gikk det ikke lang tid før Google.com kunne registrere 10 000 søk i døgnet. I dag svarer Google på over 100 millioner søk hver dag – noen har hevdet 200 millioner. Larry og Sergey er på 32. og 33. plass på Forbes' liste over verdens rikeste, med en formue på over 18 milliarder dollar hver – og en årslønn på bare 1 dollar.

Google-søk om Larry og Sergey

I et forsøk på å finne de villeste og galeste historiene valgte vi å gjøre et Google-søk i den nye nettleseren Google Chrome. Vi gikk til avansert søk og søkte på følgende kombinasjon:

... med alle ordene: larry sergey google

... med noen av ordene: crazy mad wild weird ridiculous

Vår Google-søk ga 474 000 treff.

Resultatet ble cirka 474 000 treff. Med utgangspunkt i disse treffene begynte vi å lete oss gjennom materialet på jakt etter historier om de to gründernes elleville verden.

Google-kulturen

Selv etter at Google-selskapet er blitt et stort og seriøst børsnotert selskap, legger Google-gründerne stor vekt på å opprettholde den særegne bedriftskulturen som selskapet er blitt kjent for.

Ved Googleplex, selskapets hovedkvarter, er det er gratis legekontor og massasjeavdeling for de ansatte, som også kan spise gratis iskrem hele dagen og ta yoga-timer. Det er ikke noe forbud mot å ta med seg hunden på jobb, og de ansatte oppfordres til å bruke 20 prosent av arbeidstiden på egne ideer og prosjekter.

MentalPlex

Her hjemme er vi vant til at det stort sett er avisene som pønsker ut 1. april-spøker. Har du noensinne sett en aprilspøk fra Statoil eller Hydro? Hos Google, derimot, sender de gjerne ut en falsk pressemelding eller to på 1. april.

1. april 2000 sendte Google ut en pressemelding om at selskapet hadde lansert et nytt produkt kalt «MentalPlex». Google-brukerne ville oppleve at søkene deres gikk raskere og fikk bedre treffprosent hvis de stirret på en sirkel på skjermen med skiftende farger, het det.

Duer bidrar til raskere internett-søk, prøvde Google å få oss til å tro. (Foto: Clipartguide.com )

Intelligente duer

Den opprinnelige algoritmen som Google-gründerne utarbeidet mens de ennå var universitetsstudenter, ble i sin tid kalt «Backrub». Senere endret den navn til PageRank, oppkalt etter Larry Page. PageRank er et begrep alle er kjent med som har installert Googles verktøylinje i Internet Explorer.

1. april 2003 lanserte Google en ny søketeknologi kalt «PigeonRank». Pigeon betyr due på engelsk, og det var duer som hjalp til med å levere så raske og gode treff i søkene, het det. På spørsmål-og-svar-siden var det angivelig en bruker som hadde lagt inn et spørsmål om hvordan dette kunne gå an, all den tid duer jo er ganske dumme. Googles svar var at duer er mye klokere enn vi tror og at de er utrolig kjappe til å ta en beslutning når de konfronteres med vanskelige valg.

I NASAs tjeneste

Som alle store amerikanske firmaer med respekt for seg selv har også Google-sjefene sitt eget jetfly, en ombygd Boeing 767 som tidligere ble fløyet av det australske flyselskapet Quantas.

Opprinnelig hadde flyet plass til rundt 180 passasjerer – det finnes varianter i 767-serien for godt over 300 passasjerer. Nå rommer Google-sjefenes Boeing «bare» rundt 50 passasjerer, men til gjengjeld kan de ifølge internett-sladder nyte godt av både komfortable dobbeltsenger og flere hammocker – gyngesofaer – som henger ned fra taket.

Ikke nok med det. Google-gründerne har også sørget for at flyet får bruke flyplassen Moffett Federal Airfield, som ligger sentralt midt i Silicon Valley, i Mountain View der også Google-hovedkvarteret ligger.

Det er fly av denne typen, Boeing 767, Google-sjefene har til rådighet, men med mye lekrere interiør enn denne British Airways-maskinen. (Foto: Wikipedia)

Hva er det som er så spesielt med den flyplassen? Jo, den kalles også for «Onkel Sams private flyplass». Den er med andre ord eid av føderale myndigheter og brukes bare til offentlige anliggender, av militæret og av romfartsorganisasjonen NASA.

Beliggenheten og den beskjedne flytrafikken har gjort flyplassen svært ettertraktet blant it-milliardærene i Silicon Valley, men ingen av dem får altså lov til å bruke den. Bortsett fra Google-sjefene, for de gjorde det sjakktrekket å inngå en avtale med NASA om at flyet tidvis er utstyrt med avansert måleutstyr som brukes i NASAs forskning i atmosfæren r undt jorden.

Noen internett-skribenter tror at den eksentriske Oracle-sjefen Larry Ellison sikkert går rundt og er forbannet over at han ikke kom på den samme ideen selv. Ellison eier og flyr selv et italiensk jagerfly. Han har også prøvd å importere et russisk MIG-jagerfly som han hadde kjøpt, men han fikk nei av amerikanske myndigheter.

I pysj på jobben

Denne saken trengte vi ikke søke på Google etter, for her har vi sikre, norske kilder:

For noen år sider gikk det ut en befaling fra Larry og Sergey om at alle Google-ansatte værsågod fikk stille opp i pyjamas på jobben – på den samme dagen verden over.

I hovedkvarteret, Googleplex, var det sikkert en grei sak. De ansatte der var jo bare omgitt av sine egne. Men for små Google-avdelinger rundt om i verden skapte nok befalingen et visst ubehag. Googles Oslo-kontor lå i et kontorfellesskap med mange andre firmaer, med mye glass og innsyn, og PC World har fra sikre kilder fått vite at den sobre klesforretningen Ferner Jacobsen måtte tre støttende til for å finne frem pyjamas som var fin nok til å brukes på dagtid – i alle offentlighet.

Vi vet ikke om det var denne saken som inspirerte andre bedrifter og offentlige etater til lignende stunts, men De forente arabiske emirater innførte i hvert fall strenge regler i desember 2006 for hvordan offentlige tjenestemenn skal være kledd etter at det ble oppdaget at det var blitt populært med pyjamas-dager på jobben.

Bestemmer alle ansettelser

Vi har også kjent med at de to Google-gründerne Larry og Sergey har en slem tendens til å blande seg opp i alle ansettelser, selv de som skjer på den andre siden av kloden. Selv om den lokale Google-ledelsen i land utenfor USA gjerne vil ansette en bestemt person fra søkerlisten til en ledig stilling, hjelper det ikke hvis Larry eller Sergey sier nei, selv om de aldri har hatt vedkommende inne til jobbintervju. Og de har angivelig sagt nei mange ganger.