Google krypterer bare posten

Google krypterer bare posten

Analytikere reagerer mot at sikring mot overvåking bare gjelder Gmail, ikke Google Apps.

I forrige måned spradet Google rundt stolt som en hane og annonserte nye krypteringsgrep mot overvåking. Meldinger som flyttes mellom datasentre krypteres, og tilkopling til Gmail-tjenesten skal skje via kryptert https-samband, såkalt SSL-kryptert samband.

Ukrypterte meldingsoverføringer ble snappet opp og lest av amerikanske myndigheter, noe varsleren Edward Snowden dokumenterte i fjor.

Bare post, ikke apps

Med en av verdens største epost-tjenester så monner det litt at kryptering ble satt i verk. Men det skorter fortsatt for resten av Google-sfæren.

Dette fraværet av sikkerhetsnytt er ikke tilfeldig. Google legger nemlig ikke opp til samme sikkerhet for disse nettjenestene under Google Apps-tjenestesettet, som involverer både dokumenter, regneark og lagring.

Flere av disse tjenestene er til og med betaltjenester.

- Vi har ikke mer å si enn de gode nyhetene for epost-sikring. Vi arbeider imidlertid alltid med å gjøre tjenester mer robuste og kryptering tilgjengelig på flere områder, skriver en talsperson, på epost, naturligvis, til nyhetstjenesten til Computerworld.

Meldingsvarsel

Dette får analytikere til å reagere.

- Når en leverandør som Google blir konfrontert med en mulighet for sikkerhetsbrudd og bedt å en forklaring, så unnviker de hele problemet og vil ikke si noe om hva de akter gjøre. Det skaper dårlig grobunn for tillit mellom kunder og Google, sier Jay Heiser i Gartner Group.

- Denne uklare holdningen viser at Google er langt unna å få sikret tjenestene sine på vegne av kundene, noe de lovet i september. Dette må kunder som søker nettskytjenester legge seg på minnet, og finne leverandører som gir mer troverdige svar på sikring av virksomhetsdata.

Kritisk til nettsky

En annen analytiker trekker hele den første krypteringsmeldingen i tvil.

- Dette kan bety at det er en svakhet i hele krypteringssystemet Google har på plass. VI vet ikke, fordi Google ikke gir noen klare svar. Det er bare «stol på oss, vi veit hva vi gjør, sier Peter Firstbrook i Gartner.

Denne uka annonserte Yahoo at de også innfører kryptering av meldingene i deres eposttjeneste når de forflyttes mellom serverne internt hos Yahoo.

Sosiale Medier