Google lanserer sosialt nettverk

Google lanserer sosialt nettverk

Utfordrer Facebook direkte med sitt eget nettsamfunn, Google+.

I går ettermiddag norsk tid tok søkemotorkjempen sløret av et prosjekt kalt Google+, en sosial nettverkstjeneste som både ser ut og fungerer ganske likt som Facebook, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Konkurransen mellom de to internett-tungvekterne har tilspisset seg over lang tid, og med gårsdagens lansering tar Google nå direkte sikte på Facebooks forretningsgrunnlag.

Menneskelig kommunikasjon

- Et av de mest grunnleggende menneskelige behov er behovet for å knytte seg til andre, skriver Googles visedirektør Vic Gundotra i en blogg.

- I dag skjer slike tilknytninger mellom mennesker stadig oftere via internett. Men det skarpsindige og subtile som preger hvordan vi kommuniserer i den virkelige verden, blir borte i de stive verktøyene vi bruker online. I et menneskelig perspektiv er denne nettbaserte delingen ganske klønete, for ikke å si ødelagt. Vårt mål er å fikse på dette, skriver Gundotra.

Googles nye tjeneste, som for øyeblikket bare er tilgjengelig for en liten gruppe brukere og spesielt inviterte, er designet for at folk skal kunne skrive statusoppdateringer, dele lenker og laste opp bilder.

Sirkler, vennekrets

Det som skal skille dette sosiale nettverket fra Facebook eller noen av de andre, mindre tjenestene, er at Google+ er laget slik at brukerne kan kommunisere innenfor separate grupper av sine venner på nettet. Isteden for å poste oppdateringer synlig for alle, kan man i Google+ danne ”sirkler” eller grupper, som for eksempel med pokerkompisene, venner fra studietiden, arbeidskolleger og familiemedlemmer.

Slik kan brukerne kommunisere separat med hver enkelt gruppe.

- Ideen om ”sirkler” har mye for seg, tror Ezra Gottheil, analytiker hos Technology Business Research.

- Det er kløktig, og selv om du kan gjøre noe lignende på Facebook, er det ikke noe hovedtema der. Det er slettes ikke så lett å få til, sier Gotheil.

Rullebånd og hangouts

Hvorvidt slik funksjonalitet vil være nok til å overbevise folk om å etablere seg på et nytt sosialt nettverk skal være usagt inntil videre. Det er i hvert fall en ypperlig mulighet til å starte med blanke sosiale nettverksark. Det blir også interessant å følge med på hvordan Google håndterer personvern, et tema som Facebook lar det gå betennelse i med jevne mellomrom.

En annen funksjon i Google+ er et rullebånd med innhold du kan tilpasse ut ifra dine interesser, og Google lager da en nyhetsstrøm til rullebåndet ved å tråle nettet for relevante saker.

Videre er det en funksjon kalt ”Hangouts” i Google+, hvor brukerne kan møte sine venner på nett via videooverføring til flere personer samtidig.

- Vi erkjenner at Google+ er et annerledes prosjekt, som krever et annerledes fokus – på deg, skriver Gundotra.

- Derfor gir vi deg forskjellige valgmuligheter til å være privat eller offentlig, med meningsfulle alternativer rundt dine venner og dine data.

Les om:

Sosiale Medier