Googles chat i navnetrøbbel

Googles chat i navnetrøbbel

Selskapet Hanginout går til sak på grunn av Google Hangout.

Det er selskapet Hanginout, lokalisert i Carlsbad i California som har gått til sak mot Google. Selskapet lager en videobasert app for Apple Ios. Denne app-en er en type sosial media der man følger kjente og kjendiser og utveksler videomeldinger.

Varemerkekverning

Hanginout ble grunnlagt i 2011, men hevder de har drevet med løsningen siden 2009 i rettspapirene. De hevder navnelikheten er for stor, og har søkt å varemerkeregistrere eget produktnavn. Denne prosessen er ikke kvernet ferdig hos patentmyndighetene.

Google søkte om varemerkevern av Hangouts i april i år, men prosessen ble satt på vent på grunn av Hanginout-prosessen fra juli året før. Varemerkevern av helt ordinære ord og begrepet (Hangouts kan oversettes «sosialt, uformelt treff» på norsk) er vanligere i USA enn på vår side av blåmyra.

Det er som vanlig forvirring, kundeusikkerhet og utnytting av markedsmakt som er grunnen til at Hanginout vil stoppe Hangouts. I tillegg til å stoppe Google, vil Hanginout ha erstatning. De har også krevd at saken føres for en jury, melder nyhetstjenesten til IDG.

Avlegger fra Google+

Google Hangouts er en av de få funksjonene som har slått an i Google+, selskapets nyeste haltende forsøk på å lage et populært sosialt nettverk av Facebook-standard. Det var en møte- og samarbeidsapplikasjon som ga mulighet for en til mange og mange til mange-møter med videostøtte innenfor de snevre rammene av deltakere i Google+.

I mai fikk det en selvstendig rolle i Google-universet, og i høst har tjenesten blitt oppdatert og erstattet blant annet Nettprat i Android/Gmail. Den er også integrert med bildetjenesten Picasa for bildedeling og har direktemeldingsstøtte. Den har også et grensesnitt som inkluderer tale/og telefoni.

Kamp mellom giganter

Oppdateringen av Hangouts har vært tolket både som en kritikk av strategien og et initiativ for møte Skype-satsingen til erkekonkurrenten Microsoft. Skype er plassert i sentrum for samarbeid og kommunikasjon for Redmond siden Office 15/2013 ble lansert tidlig i vår. Hangouts legger vekt på de mer uformelle sidene av digitale møteplasser, der Microsoft forsøker å lage et miljø som skal kunne brukes sikkert og semiprofesjonelt inn mot samarbeidsløsninger av bedriftsklasse.

Personlig video er en mulighet og et marked som har en lønnsom oppside uten like. Hvor viktig det er vises blant annet i at Microsoft pakker et år fri bruk av Skype til telefon som en del av Surface 2-nettbrettene sine.

Spekulasjonene er i gang om selve Apple spøker i bakgrunnen på nett. Android er verdens største smarttelefonsystem, en posisjon de tok fra Nokia og Symbian for tre år siden. Men det betyr ikke at Cuppertino-selskapet har gitt opp ambisjonene om å nå toppen. Vern av egne app-er i eget økosystem er bare et av flere mulige virkemiddel.

Apple har også sin egen Skype-konkurrent, Facetime.

Sosiale Medier