Gratis universitet på nett

Gratis universitet på nett

Wikiversity skal gjøre undervisning gratis og tilgjengelig for alle.

Nettsamarbeidet som har gjort Wikipedia til en av verdens mest brukte informasjonskilder, blir nå brukt til å bygge et universitetet som tilbyr gratis undervisning på internett. Wikimedia har allerede åpnet Wikiversity, som er tilgjengelig både på engelsk, fransk, tysk, italiensk og spansk. For tiden er et kurs i hvordan man lager film det mest populære på den nye skolen.

Hensikten bak nettuniversitetet er å ta læring et skritt videre, ikke bare gjennom å gjøre informasjon tilgjengelig for alle, men ved å teste ut ulike undervisningsmetoder.

- Dette er et eksperiment for å se hva som virker, sier prosjektkoordinator Cormac Lawler til IDGs nyhetstjeneste.

Wikiversitys læringsmateriale består ofte av en samling nettsider tilknyttet temaet som det skal undervises i. Fremdriften styres både av elevene og prosjektkoordinatorene ved skolen. Alle som er tilknyttet skolen kan tilby kurs, og alle kan delta. Et problem så langt har vært at noen har startet kurs, men deretter forsvunnet og overlatt elevene til seg selv. Samarbeid med andre universiteter som tilbyr gratis læringsprosjekter på nett har også vist seg vanskelig. Wikiversity benytter nemlig GNU Free Documentation License, som gir elevene fri tilgang til å kopiere, modifisere og redistribuere innhold. Foreløpig er det få andre som har et like liberalt forhold til sitt undervisningsmateriale.

LES OGSÅ: Wikipedia topper

Wikiversity regner med å løse oppstartsproblemene etter hvert, og flere nye funksjoner vil bli introdusert fremover. En kraftig økning i finansieringen til prosjektet, gjør også sitt til at Lawler spår en kraftig vekst de neste to-tre årene, og at Wikiversity blir en verdifull ressurs for nettbrukere over hele verden.

Sosiale Medier