Gratis Windows til høsten?

Gratis Windows til høsten?

Nye rykter om en type gratis nettskyversjon med gammel startmeny.

Det har gått rykter en stund om at WIndows vil møte konkurransen i nettskyen med en gratisversjon av Windows. I en lekkasje gjengitt hos Wzor, en russisk blogger som skal ha truffet godt med lekkasjer om Windows før, er dette en mulighet allerede til høsten.

Versjonen kommer med en klassisk startmeny sminket med Windows 8-funksjoner, slik Microsoft annonserte under Build-konferansen før påske. Denne ble lansert samtidig som Windows 8.1 Update 1, som var klar for nedlasting fra 8. april, pensjonsdagen for Windows XP.

Denne Windows-versjonen ser ut til å bli kalt Windows 8.1 Update 2, men kan også bli til Windows 8.2.

På vei til CloudOS

Som så mye annet som kommer ut av Redmond om dagen er det snakk om å se på alle muligheter for å tjene penger i nettskyen. Dette gjøres med en blanding av gratis-tjenester og betaltjenester. Målet er at giganten skal gå fra å være en programvareleverandør til en tjenesteleverandør, som er en helt logisk følge av at nettskyen er en type tjenesteleveringsmodell.

Virksomhetskunder har allerede kunne leie virtualisert Windows Server som en nettskytjeneste i et års tid. Skrittet til å tenke likedan for pc-versjonen er dermed ikke så fryktelig langt.

Det er heller ikke sikkert at det vil være snakk om en fullfunksjons-Windows. Det kan tenkes både en type reklamefinansiering, eller at virkelig interessant funksjonalitet er pakket i lisensierte versjoner. Dette er modellen Microsoft har valgt blant annet for sine Office for Ipad-app-er. Nettbrettbrukerne til Apple kan lese Office-dokumenter i disse gratis-app-ene, men skal de redigere eller gjøre andre endringer, må det en Office-lisens til.

Kan leies fra nettskyen nå

Konkurransen rundt å levere slike operativsystemer virtuelt har tatt seg opp. Både VMware og Amazon kom med sine løsninger i februar og mars. Det vil si de er klare med det som kalles virtualiserte skrivebordsmiljø der man leier operativsystemet med en høvelig underliggenden maskinvare levert via nettverkspluggen til en fysisk pc.

Det er antatt at Windows 9, som kommer en eller annen gang neste år blir den siste varianten av Windows som er designet for å kjøre lokalt i pc-er, nettbrett og tilsvarende personlige enheter. Det eneste som er kjent, er at gammel startmeny her vil være tilgjengelig for enheter som ikke har berøringsskjerm.

Windows 10, som etter vanlig utviklingstakt skal komme i 2018, er antatt å bli designet for å være nettskybasert som hovedmodell. Mange ser dette som en direkte hilsen til hovedkonkurrent Google og deres ChromeOS og Chrome-pc-er.

Denne framskrivingen betinger også at versjonsnummer fortsatt vil bli brukt. Men som vi har sett med kontorstøtteverktøyene i Office-pakken er versjonsnummer på vei ut, etterhvert som oppdateringer, fikser og ny funksjonalitet rulles ut som små, inkrementelle oppgraderinger i et bankende kjør.

Microsoft avviser å kommentere lekkasjene til nyhetstjenesten til Computerworld .

Les om:

Sosiale Medier