Henger ut miljøsvin på nettet

Henger ut miljøsvin på nettet

Studenter ved NITH lager en miljøgapestokk med bilder av bedrifters synder.

En gruppe studenter ved Norges informasjonsteknologiske høgskole (NITH) vil komme norske bedrifters miljøsynder til livs. De skaper sitt eget nettsamfunn der folk kan ta bilder av forsøpling, utslipp eller andre overgrep mot miljøet, og henge bedriftene ut til spott og spe.

- Vi ønsker endre holdninger og motivere til å holde et godt miljø rundt oss, sier Christian Johannessen.

Nettstedet har fått navnet eBuster, og tar utgangspunkt i at brukeren lager sin egen profil og laster opp bilder. Om enheten i tillegg har GPS-funksjonalitet, legges dette også inn, og det skjer en automatisk posisjonering gjennom et webbasert kartsystem.

Miljøkudos

- Brukere har mulighet til å gi karakter til bildene, og det er en fargeramme rundt bildet som angir om det er ryddet opp i eller ikke. Er det rødt, er det ikke fikset, er det grønt er det ordnet, sier Johannessen.

LES OGÅ: Miljøvennlig fordi det lønner seg

Bedrifter har også mulighet til å lage sine egne profiler og fortelle om sitt miljøarbeid. Nettstedet vil ha lister over de ti beste miljøbedrifter, og ikke minst – de ti verste miljøsynderne.

Menneskelig profil

Prosjektet ble satt i gang med utgangspunkt i teknologikonkurransen Imagine Cup, der flere grupper fra flere av landets it-utdanninger deltar. Fredag er den norske finalen, der NTNU, Universitetet i Agder og Høgskolen i Oslo konkurrerer med NITH. Den internasjonale finalen går i Paris i begynnelsen av juli, og i fjor deltok over 100.000 studenter fra over 100 land.

LES OGSÅ: Norske it-sjefer blåser i grønn it

- Vi gikk gjennom flere problemstillinger i forhold til miljø. Vi var blant annet innom beregning av CO2, men fant ut at dette var litt kjedelig. Vi ønsket å ha en menneskelig profil på prosjektet, sier Johannessen.

- Tilbake til tønnegraving!

Det nettbaserte ”Blekkulf”-systemet vekker stor begeistring hos miljøvernorganisasjonene.

- Det minner meg om tønnegraving på åttitallet – det er kult! Det kan gjøre folk mer engasjerte i miljøarbeid, og det høres ut som et artig prosjekt, sier leder i Natur og ungdom, Ingeborg Gjærum.

LAGER MILJØGAPESTOKK: NITH-studentene Kristian Sølve Ravndal, Trude Martinsen, Richard Dante og Christian Johannessen lager eBuster, nettstedet hvor bedrifters miljøsynder blir lagt ut. (Foto: Mats Lillesund)

Miljøagentene, som er det nye navnet på Blekkulf-organisasjonen, er også positive til denne typen anvendt teknologi.

- Jeg har ikke hørt om denne typen løsninger før, ikke så direkte og politisk. Så lenge man holder seg innen visse grenser, og ikke går på privatpersoner, så høres dette kult ut, sier informasjonsleder Daniel Sellevoll i Miljøagentene.

Tøff konkurranse

Gruppen består av både første- og andreklassinger ved skolen. Johannessen og Trude Martinsen går andre klasse og programmeringslinjen, mens Kristian Sølve Ravndal og Richard Dante går i førsteklasse, og vil studere henholdsvis spillprogrammering og e-business neste år. Alle fire er svært spente på fredagens norske finale.

- Den argeste konkurrenten er som alltid NTNU. Hvis det blir lagt mye vekt på utviklingsarbeidet så vinner kanskje de, men er det mer fokus på folk så har vi gode sjanser til å vinne, spår Christian Johannessen.

LES OGSÅ: Lønnsomt med grønn it

Sosiale Medier