Her lagrer Facebook dine data

Facebook viser frem sitt innovative datasenter av svært lette servere.

Publisert Sist oppdatert

Facebook letter på sløret og viser frem stedet de lagrer dine data. Selskapets hemmelighet ligger i byen Prineville i den amerikanske delstaten Oregon, og datasenteret er noe av det mest effektive av sitt slag.

Selskapet har nå offentliggjort informasjon om sitt såkalte "Open Compute Project", som er den hemmelige oppskriften på datasenterets konstruksjon.

Facebooks datasenter består av svært lette servere og et veldig effektivt strømsystem som inkluderer et kjølesystem som kan kjøle mange datamaskiner uten å bruke tradisjonell air condition.

Facebook mener at andre kan lære av deres datasenter-design.

- Vi prøver å lage et økosystem der utviklere lettere kan komme i gang. Vi tror at vi kan støtte dette arbeidet ved å dele denne informasjonen, sier Facebook grunnlegger Mark Zuckerberg til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Slik blir Facebook Atom-drevet

Effektive servere

Zuckerberg peker på viktigheten av å utforme mer effektive servere, ikke minst fordi Facebook fortløpende ville legge på mer sanntids-applikasjoner.

Facebook har jobbet med å optimalisere og justere sitt datasenter i et års tid. Her har selskapet kuttet ned på strømforbruket ved blant annet å satse på en ny bygning uten air condition.

Facebook har også jobbet med serverprodusenter for å bygge lettere servere som er enklere å reparere.

- Disse serverne er 38 prosent mer effektive enn de serverne vi hadde tidligere, sier Jonathan Heiliger, teknologidirektør hos Facebook.

Effektive vifter

Facebook har samarbeidet med AMD, Intel og Quanta rundt Open Compute Project. Og samarbeidet utvides nå med Dell, HP, Rackspace, Skype og Zynga.

Facebook-servere er om lag tre kilo lettere, men tykkere, enn et typisk 1U rack-system.

Med en bredde på 2,6 tommer kan man presse inn høyere beskyttelsekapper med større overflate inn i serverskapet, hvor det også er plass til mer effektive vifter.

Dette betyr at det er behov for å pumpe mindre luft gjennom serverne for å kjøle dem ned. Dessuten kan de åpnes uten bruk av verktøy.

Du kan lese Facebooks egen beskrivelse av datasenteret og Open Compute-prosjektet her .