- Ikke kjøp gullkonto på Facebook

- Ikke kjøp gullkonto på Facebook

Facebook-bløff med en million tilhengere tapper kontoen til brukerne.

Det går rykter om gullkontoer på Facebook, med gyldne fordeler for deg som bruker.

Det er opprettet spesielle sider med navn som “GET YOUR UPGRADE WHILE THEIR FREE!!”, som lover forbedrede funksjoner på nettsamfunnet, samt at man slipper reklame og lignende.

Trend Micro advarer

Antivirusselskapet Trend Micro avslører dette som ren svindelvirksomhet. Det er flere klare tegn på at dette er noe du bør styre unna.

- Et første advarselstegn er stavingen i overskriften på siden. Nettkriminelle må være oppfinnsomme når det kommer til å tenke ut nye knep, men de kan ikke alltid stave. Og ser du på ”kommentarene” på siden ser du at de ikke er kommentarer, men en bildefil som lenker til en skadelig nettside, sier sikkerhetsekspert Rik Ferguson i Trend Micro.

I en pressemelding skriver selskapet at ukritiske Facebook-brukere som klikker videre blir oppfordret til å invitere alle vennene til å se på ”det fantastiske tilbudet”. De som er godtroende nok til å klikke på knappen blir informert om at de må delta i en ”rask og gratis spørrekonkurranse” for å få tilgang til den siden der kontoen oppgraderes. Forskjellige bløffeversjoner av siden tilbyr forskjellige spørrekonkurranser, men uansett er det her de cyberkriminelle bak bløffen får inn penger.

Tapper mobilkontoen

Etter at spørrekonkurransen er besvart, oppfordres brukeren til å opplyse sitt mobilnummer for å få resultatet.

- Den som oppgir mobilnummeret sitt samtykker imidletid i å betale en sum på cirka 80 kroner, etterfulgt av 80 kroner hver uken til vedkommende sier opp medlemsskapet sitt via sms, skriver Trend Micro.

- I dag finnes det over 50 versjoner av akkurat denne siden på Facebook, med totalt en million tilhengere. Mitt beste tips for å unngå denne typen bløffer er å undersøke ting før du sender noe videre til vennene dine. Selv om du selv gjennomskuer bløffen i tide, er det ikke sikkert alle vennene dine gjør det. Opplys aldri mobilnummeret ditt for å motta resultatene fra en quiz du har tatt, hvis resultatet ikke kan vises på en nettside er det ikke verd å se, anbefaler Ferguson.

Sosiale Medier