Ingen ventetid på XP-krisa

Ingen ventetid på XP-krisa

Mener XP er seks ganger mer utsatt for angrep allerede i dag.

Om tre uker er det kroken på døra for sikkerhetsoppdateringer for Windows XP. Det betyr ikke at den gamle kroken blir en sikkerhetstrussel over natta. Mye tyder på at den allerede er i hardt vær.

Starten på noe verre

Det er sikkerhetsfirmaet Avast, som står bak en av de gratis sikkerhetspakkene for Windows som skriver om problemene i sin egen blogg.

- Vår angrepsstatistikk i dag viser at XP-brukere har seks ganger høyere sannsynlighet for et angrep enn en bruker av Windows 7. Når Microsoft stopper tettingen og oppdateringene av sikkerhet, blir dette sannsynligvis bare verre, skriver Ondrej Vlcek, daglig leder i Avast på bloggen.

Så kan man tenke seg at dette er et isolert problem, og at det bare rammer de som fortsatt velger kjøre XP. Men pc-er er i nettverk, og mange av brukerne kjenner andre med pc, også de som ikke kjører Windows XP. De får plutselig økt risiko, advarer Avast.

- Det sårbare XP-OS-et vil bli et veldig lett mål for crackere og vil bli sett på og brukt som en portåpner for å angripe andre, ikke XP-drevne pc-er i samme nettverk, poengterer Vlcek.

Derfor blir dette problematisk

De siste tallene som er kjente for markedsandelen Windows XP har, tyder på at mellom en av fire og en av fem pc-er i verden kjører XP fortsatt. Disse hundrevis av millioner pc-er er en enorm angrepsflate for problemer mot alle andre os og applikasjoner som kan kjøre skadevarekode.

- Hver gang Microsoft slipper en sikkerhetsoppdatering for nyere Windows-varianter heretter, vil skadevareprodusentene plukke fra hverandre oppdateringen, finne sårbarheten, og lage en angrepskode for å se om Windows XP-systemer har samme sårbarhet. Dersom de har det, vil denne koden bli brukt til å angripe XP-systemer som fortsatt er i live der ute i forvissning om at disse systemene aldri vil bli oppdatert, forklarte Tim Rains, sjef for sikker programvareutvikling i Microsoft, til nyhetstjenesten til Computerworld i august i fjor.

Avast vil naturlig nok at flest mulig bruker deres verneprogramvare. Microsoft og andre leverandører vil ha XP-brukerne over til Windows 8 eller til nød Windows 7.

XP-brukerne selv må kort og godt være på vakt om de tviholder på Windows etter 8. april. Selv om sikkerhetsprogramvare fra Avast, Microsoft og andre leverandører vil fortsette å utvikles selv etter 8. april, er ikke sikkerhetsprogramvare det eneste sikkerhetstiltaket man må ta.

Les om:

Sosiale Medier