Italia vil sensurere internett

Italia vil sensurere internett

Over 100.000 støttet Silvio Berlusconis angriper på Facebook.

Bare 48 timer etter at Massimo Tartaglia angrep statsminister Silvio Berlusconi - med en miniatyr av Milanos gotiske katedral - hadde en gruppe på Facebook, som støtter Tartaglias angrep, nesten 100.000 medlemmer. Dette fikk den italienske regjeringen til å se rødt. Innenriksminister Roberto Maroni tok til orde for raske tiltak for å hindre denne typen ytringer.

Det ble starten på en voldsom debatt om sensur og ytringsfrihet i Italia. Resultatet var at Roberto onsdag måtte moderere sine uttalelser. Det som tidligere uken skulle være en hastesak på regjeringsnivå, er nå redusert til utarbeidelse av et lovforslag, som behørig skal diskuteres og behandles i det italienske parlamentet.

Det har imidlertid ikke dempet debatten.

Snarvei til fjerning

Representanter fra Berlusconis parti mener angrepet på statsministeren var er resultat av hat skapt og virvlet opp av opposisjonen, og er rystet over at så mange på internett har gitt sin støtte til slik vold.

Facebook har på sin side vært raskt ute med å fjerne det mest kontroversielle innholdet på sine nettsider, og uttaler i en pressemelding:

- Oppfordring til vold eller fremsettelse av trusler er ikke tillatt på Facebook. Vi vil reagere raskt på rapporter om dette, og fjerne alt rapportert innhold som direkte truer enkeltindivider.

Innenriksminister Maroni indikerte tidligere at regjeringen vil iverksette tiltak som gjør det mulig å raskere fjerne uønsket innhold – ved at politiet kan gå direkte til en dommer å få en kjennelse, isteden for via en anklager. I tillegg ønsker regjeringen at publisering av hat-basert innhold skal straffes med bøter og dessuten at nettoperatørene skal operere med filter som hindrer adgang til nettsteder om oppfordrer til vold.

Lite støtte

Men til og med medlemmer fra Maronis eget parti er skeptiske til slike grep. Mange mener det er skummelt å kludre med ytringsfriheten på nettet og at gjeldene lovgivning allerede gir tilstrekkelig beskyttelse mot hat-ytringer.

Det er også en oppfatning Pierferdinando Casini, leder i opposisjonspartiet UDC, deler.

- I USA får Obama kontinuerlig trusler via internett, men det faller aldri noen inn å sensurere internett av den grunn, uttalte han i parlamentet tirsdag.

Det er imidlertid ikke bare Berslusconi som får tyn på internett. En side kalt ”La oss slå i hjel Antonio Di Pietro”, en av Berlusconis argeste kritikere hadde tirsdag 90.000 medlemmer. Hat-ytringer mot italienske politikere ser dermed ut til å være noenlunde jevnt fordelt.

Facebook har forøvrig vist seg å være en populær tjeneste i Italia. Rundt 12 millioner har opprettet konto siden den italiensk-språklige tjenesten ble lansert like etter sommeren i fjor.

Sosiale Medier