Kjemper for internett i Iran

Kjemper for internett i Iran

Proxyer i 87 land hjelper iranere å forbigå nettsensuren. Men serverne blokkeres fortløpende.

Internettovervåkningsselskapet Rensys har inspisert proxyene som den siste tiden har hjulpet iranere med å få ufiltrert internettilgang.

Proxyene lar iranere forbigå sperrene fra myndighetene ved at kommunikasjonen går via proxyen i stedet for å gå direkte til sidene som altså er blokkert. Det er en måte å snike seg rundt sensurproblemstillingen.

Mange land

Hele 87 land har proxyer som holder linjene åpne for iranere. Det imidlertid uklart hvor mange av disse er skapt med formål å hjelpe iranere å omgå sensur, skriver Rensys i sin rapport.

IP-adressene som trengs for å koble til proxy-serverne har blitt formidlet av støttespillere til den iranske opposisjonen via tjenester som Twitter og andre nettsider.

En nærmere granskning av 2000 av disse viser at selv om mange befinner seg i USA og Vest-Europa, er det også tjenester tilgjengelig både i Russland, India, Romania, Bulgaria, Vietnam og Kina. Sistnevnte er selv et land som utøver nettsensur.

Noen frivillige, noen ufrivillige

Selv om en så stor spredning av proxyer kan tyde på at den iranske opposisjonen har mange støttespillere, kan realiteten være annerledes, ifølge teknisk direktør i Rensys, James Cowie.

I mange tilfeller kan være snakk om maskiner infisert av ondsinnet programvare som har fått installert proxy-tjenester.

- Jeg mistenker at mange av disse ikke er klar over at de er proxy-servere, sier han.

Andre maskiner tror han er dedikert til å hjelpe iranerne fritt kommunisere med omverden.

- På noen av serverne er proxy-informasjonen åpenbart fersk, skapt av folk som vil holde nettet åpnet for det iranske folk.

Blir vanskeligere

Hvor mange av serverne som faktisk er tilgjengelig fra Iran, er derimot vanskelig å si. Cowie tror mange servere blokkeres fortløpende når de dukker opp på Twitter. Og basert på samtaler med enkeltpersoner i Iran, ser det ut til at antallet nye proxyer er dalende. Dermed blir det vanskeligere for iranere å skaffe informasjon.

En analyse av nettrafikken i landet, utført av Arbor Network forrige uke, viser at trafikken i landet faller. Nettrafikken har falt med 50 prosent og video- og Bittorent-trafikk med 80 prosent på grunn av filtreringen av nettilgangen.

Les om:

Sosiale Medier