Kom i gang med Facebook Timeline

Kom i gang med Facebook Timeline

Facebook Timeline er nå tilgjengelig i Norge. Slik kommer du i gang.

Tilbake i september avduket Facebook en ny funksjon kalt Timeline.

I bunn og grunn er det snakk om en redesign av profilsidene, en ganske omveltende sådan. Ifølge Facebook skal Timelinje blant annet gjøre det enklere å se både nye statusoppdateringer og flere år gammel informasjon.

- Timeline inneholder alle historiene dine, alle applikasjonene, og nye måter å uttrykke hvem du er, sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg da han presenterte Timeline.

De nye profilsidene ble først sluppet i betaversjon, men litt etter litt har funksjonen blitt rullet ut til alle. Nå er Timeline offisielt lansert internasjonalt, ifølge PC World USA. Vår amerikanske søsterpublikasjon har laget noen tips og råd for å komme i gang.

Hva er Timeline?

Med Timeline ønsker altså Facebook å fortelle livshistorien din, basert på din aktivitet på det sosiale nettverket. «Tidslinjen» viser statusoppdateringer, bilder, livshendelser og nye venner, alt i omvendt kronologisk rekkefølge.

Timeline vil også oppsummere din aktivitet fra Facebook-apper. Hvis du for eksempel har tillatt Spotify å automatisk vise hva slags sanger du hører på, vil en oppsummering av din musikksmak vises i Timeline. Hvis du har brukt Nike+ sin GPS-app, vil dine venner kunne se hvor du har løpt.

Hvordan tilpasse tidslinjen

Det er ikke alt du har gjort i løpet av din Facebook-karriere som egner seg for offentligheten. For å fjerne en statusoppdatering, et bilde eller annen aktivitet fra din Timeline, flytt musepekeren over det øverste høyre hjørnet på oppdateringen, klikk på blyant-ikonet og velg Hide from Timeline.

Å legge til informasjon i Timeline er også ganske enkelt. Bare flytt musepekeren over streken nede på midten av siden, slik at den blir et pluss-ikon. Klikk deretter på den typen oppdatering du vil legge til. Du kan legge til hendelser helt tilbake til fødselen din, slik at du får hele livshistorien din skrevet ned digitalt.

Hvis du virkelig liker noe som er på din Timeline, kan du blåse det opp i fullstørrelse ved å dra musen over oppdateringen og klikke på stjerne-ikonet.

Å kontrollere hvem som ser hva

Dine eksisterende personvernsinnstillinger vil fortsatt gjelde i Timeline. Hvis bare venner kan se bilder du er tagget i, vil ingen andre se bildene på din Timeline. Og hvis du har skjult en statusoppdatering fra en spesifikk bruker, vil den personen ikke se oppdateringen på din Timeline-profil.

Bruk Facebooks side for personvernsinnstillinger for å tilpasse innstillingene dine. Du kan også endre innstillinger for alt annet du har lagt ut, som statusoppdateringer og bilder, ved å klikke på verktøy-ikonet i toppen av oppdateringen.

For å se hvordan din Timeline ser ut for offentligheten eller for spesifikke brukere, klikk på verktøy-ikonet på øverste høyre side av profilsiden (ved siden av Activity Log) og velg View As.

Hvordan få Timeline?

Har du ennå ikke fått Timeline? Gå til Facebooks side kalt Introducing Timeline og klikk på Get It Now for å aktivere funksjonen. Du kan også vente til du får beskjed om at den nye siden er klar for å bli tatt i bruk. Du vil få beskjed om det på profilen din.

Når du har fullført overgangen, vil Facebook generere en Timeline selv, men den vil ikke bli publisert med en gang. Du har sju dager på å gjøre justeringer - for eksempel fjerne referanser til jobber du ikke har likt eller tidligere ekser du helst vil glemme. Etter det er det ingen vei tilbake...

Les om:

Sosiale Medier