Massive nettangrep på gigantene

Massive nettangrep på gigantene

Twitter knelte etter tjenestenektsangrep. Facebook og Google-sider ble også angrepet.

I går på ettermiddagen ble det riktig så vanskelig å twitre. Twitter ble utsatt for tjenestenektsangrep, en angrepstype som hiver en hel flodbølge av dataforespørsler til en server i håp om å få den til å bli utilgjengelig.

Twitter jobbet hardt for å forsvare seg mot anlegget. Twitter.com var mulig å pinge, men utilgjengelig både via både http og egne Twitter-programmer.

Den populære mikrobloggetjenesten var nede i to timer, men selv etter tjenesten kom opp igjen mottok Twitter tilbakemeldinger om at tjenesten var vanskelig å nå, skriver de i sin egen blogg, som de under angrepet brukte til å informere omverden om hva som var på gang.

Vanskelig å gjette motiv

Vanligvis pleier penger å være motivet for slike angrep. Skurker pleier å kreve løsepenger for å stoppe angrepet. For store bedrifter kan betaling av løsepenger være billigere enn tapt inntekt og tapt ære på grunn av nedetid.

Men teknologikonsulent i sikkerhetsprogramvareselskapet Sophos, Graham Cluley, tviler sterkt på at penger var motivet bak Twitter-angrepet, ettersom det ikke er en tjeneste som per dags dato genererer store pengesummer.

Cluley peker på at det også kan være politiske motiver bak tjenestenektsangrep, og minner om at myndighetene i Iran for eksempel ikke er spesielt begeistret for tjenesten.

Likevel tror han heller ikke det er motivasjonen for angrepet.

- Det er nok heller en tenåring som tøffer seg fra soverommet, sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Twitter selv ønsker ikke å spekulere i motiver, opplyser de i sin blogg.

En måte å forsvare seg mot tjenestenektsangrep er å forsøke å filtrere ut angrepsforespørslene fra de reelle forespørslene og omdirigere angrepsforespørslene, gjerne til et annet domene om mulig. Cluley tror Twitter enten gjorde dette, eventuelt at angriperen ga seg.

Facebook og Google-sider også angrepet

Twitter har ikke oppgitt noe informasjon om hvordan de slåss mot angrepene, men det viser seg at flere sider ble angrepet samtidig.

- Twitter har jobbet tett med andre selskaper og tjenester som ble berørt av det som ser ut til å være et enkelt, massivt koordinert, angrep, skriver Twitter i sin blogg.

Facebook bekrefter at de også ble angrepet i går, men angrepet skal ikke ha vært like kraftig som det Twitter ble utsatt for. Heller ikke de har oppgitt noe ytterligere teknisk informasjon om hvordan de håndterte angrepet.

Også en tjeneste som dirigerer tredjeparts nettadresser til Goolge-siter og Googles Blogspot-tjeneste ble angrepet, ifølge en anonym kilde. En annen anonym kilde med kjennskap til situasjonen sier til Computerworlds nyhetstjeneste at Facebook samarbeider med Twitter og Google for å etterforske saken.

Uansett kom det for noen gode ting ut av Twitters nedetid, for noen. Under fanen #Whentwitterwasdown, twitres det flittig flere tusen meldinger i timen om hva folk tok seg til mens Twitter var nede. Mens Twitter-brukeren The_Real_Bre omtaler angrepet som djevelens verk, var andre mer produktive:

- #Whentwitterwasdown I got some work done, skriver for eksempel brukeren corpsekicker.

Kevandunkelberg fikk også en åpenbaring av nedetiden:

- #Whentwitterwasdown I realized that we all desperatly need lives, skriver han.

Sosiale Medier