Nå får alle .no-domene

Nå får alle .no-domene

Regelen om at man må være registrert som firma for å kunne få .no-domene, er nå avviklet.

Fra og med klokka 10 tirsdag 17. juni 2014 kunne alle privatpersoner i Norge skaffe seg sitt eget .no-domene, det vil si en internett-adresse med bokstavene no bak punktumet.

For eksempel www.petter.no. Skjønt akkurat dét domenet var opptatt da vi prøvde hos Norid, som er ansvarlig for registeret for norske domenenavn.

Loddtrekning

Mange av dem som ønsker seg domenenavn basert på ens eget navn – fornavn eller etternavn – vil finne ut at det allerede er reservert av andre.

Samtidig forventer Norid at det kommer til å bli rift om de mest populære og aktuelle domenenavnene. Derfor har Norid utlyst en domenekonkurranse som startet tirsdag.

De som søker i første søknadsrunde den 17. og 18. juni, blir derfor med i loddtrekning om navn som de fleste har lyst på.

Loddtrekningen avsluttes 18. juni klokka 16. Deretter er det førstemann til mølla som gjelder i kampen om de mest populære domene-navnene.

Tidligere har man vært nødt til å kunne vise til et registrert firma for å få bestilt .no-domene. Mange har oppfylt det kravet ved å registrere enmannsforetak.

Nå slipper man altså det bryderiet.

Sikkerhet

Norid, som er den daglige betegnelsen på Uninett Norid AS, hevder at .no representerer sikkerhet.

– Et norsk domenenavn er stabilt og blant de sikreste i verden, og signaliserer tilhørighet til Norge. Vi er veldig fornøyd med at også privatpersoner får denne muligheten, sier fungerende daglig leder i Norid, Hege Ossletten.

Norid minner om at selv om alle i prinsippet kan søke om et hvilken som helst domenenavn, har søkeren ansvar for å sjekke at ikke andre har rettigheter til navnet.

Slik søker du

Norid har opprettet en egen nettside for å veilede folk gjennom prosessen med å skaffe seg sitt eget .no-domene: http://www.erdetledig.no/

På denne nettsiden finner du generell informasjon om prosessen og et «Er det ledig?»-felt der du kan taste inn et hvilket som domenenavn-ønske for å sjekke om det er ledig.

Hvis det er ledig, får du opp en liste over norske domeneregistraer – 354 i tallet – som du kan logge deg inn på for å gjennomføre bestillingen.

Det kan hende du trenger et såkalt PID-nummer for å få bestilt domenet. Dette er et nummer som du får fra Folkeregisteret og som gjør at du slipper å oppgi fødselsnummeret til domeneregistraren. Nummeret skaffer du deg gjennom Norids såkalte PID-automat.

– Lurt å ha

I vinter gjennomførte Norid en høring knyttet til spørsmålet om å slippe fri .no-domenet til privatpersoner. Et flertall av dem som var innom nettadressen kari-og-ola.norid.no var tilhengere av frislippet, mens organisasjoner som NHO og DND stemte imot.

På spørsmål fra Computerworld om privatpersoner egentlig trenger et eget domenenavn, svarte Hilde Thunem i Norid, slik:

– Et eget domenenavn er lurt å ha. Tjenester kommer og går, med et eget domenenavn har du et sted på nettet som er ditt, som du kan knytte ditt innhold til. Så kan du flytte til en norsk tjenesteleverandør hvis du er redd for å bli overvåket utenfor landets grenser, for eksempel.

Les om:

Sosiale Medier