Nettbabyer på museum

Nettbabyer på museum

På nettet kan man shoppe sæd, surrogatmor eller befruktede egg.

Omkring hver syvende heterofile par har problemer med å bli gravide. I tillegg kommer de som lever i homofile eller lesbiske parforhold, eller er enslige, som også har sterkt ønske om barn. Cyberstorken presenterer en verden av muligheter for dem som ikke har adgang til assistert befruktning i Norge, skriver Nasjonalt medisinsk museum på websiden sin.

Museet har for øyeblikket en utstilling som gir oversikt over de teknologiske muligheter på dette området, under navnet " Cyberstorken".

Helt uproblemetisk er det ikke, skriver Aftenposten. I Norge er deler av dette ulovlig.

- Det er en stor mengde gråsoneproblemer knyttet til dette, blant annet i forhold til norsk helsepersonell. De har ikke lov til å formidle tilbud som ikke er tillatt i Norge, og kan dermed bli holdt strafferettslig ansvarlig. Samtidig har de et veiledningsansvar overfor pasientene sine, sier Lars Ødegaard i Bioteknologinemnda til avisa.

Når drømmebarnet kun er et "museklikk unna" tematiseres den nære koblingen mellom et verdensomspennende tilbud, de teknologiske mulighetene og grenseoverskridelser i forhold til natur, lovgivning og livssyn.

Ved hjelp av filmer, ulike gjenstander og eksempler fra internett etablerer Cyberstorken en scene for fascinasjon og refleksjon i ett.

Utstillingen om internett og muligheter for ufrivillig barnløse er åpnet frem til 4. november og kan ses på Nasjonalt medisinsk museum.

Les mer om utstillingen.

Sosiale Medier