Ny trojaner kaprer barns webkamera

Ny trojaner kaprer barns webkamera

En ny trojaner kan overta webkameraet ditt og ta ut bilder. Programvaren har allerede blitt brukt til å presse barn og ungdom til seksuelle handlinger.

Politiet i Nederland advarer mot en ny datatrussel for barn og ungdom. En trojaner, som legger seg på pc-en uten at brukeren vet det, kan overta kontrollen på en pc med webkamera. Det er dermed mulig å ta ut bilder av folk som er for eksempel naken, uten at vedkommende er klar over det.

Dette er en kjent sak i Nederland, hvor enkelte har brukt denne metoden for å komme i kontakt med barn mellom 11 og 15. Ifølge politiet er det ti ofre i saken.

Stichting Mijn Kind Online, en barnevernsorganisasjon som hjelper barn i den virtuelle verden, advarer nå barn og foreldre og ber dem passe seg på ukjente barnevennlige webtjenester. Trojaneren kan ligge i infiserte bilder, men også i populære filer som musikksnutter eller en skjermsparere.

Ifølge Stichting Mijn Kind Online gjør trojaneren det mulig å ta bilder med webkameraet når pc-en står på, for eksempel når noen kommer naken fra dusjen eller kler seg om.

Panikk

Mannen bak trojaneren har lagt press på unge jenter mellom 11 og 15. Trusler om å legge ut bildene på web og pengekrav har i flere tilfeller ført til at jentene har fått panikk, og sendt flere bilder av seg selv. Noen av dem skal ha seksuelt innhold.

Metoden er ny, ifølge politiet i Nederland. I Norge har Redd barna ikke vært bort i trojaneren.

- Vi er ikke kjent med denne problematikken. Vi har ikke hørt om slike saker i Norge, svarer Kaja Hegg i organisasjonen.

En kjent metode er at barn kontaktes gjennom nettet via nettsamfunn og tjenester for direktemeldinger, for å avtale med dem senere. Barneorganisasjonen i Nederland oppfordrer foreldre til å være på vakt, men ønsker ikke at barn skal hindres i å bruke internett.

For å unngå fare må pc-en ha et godt antivirusprogram, og en brannmur som er slått på. Det frarådes barn å laste ned filer uten at de vet hva det er, eller uten at det er fra godkjente websider. I tillegg bør et webkamera kobles fysisk fra pc-en etter bruk.

Sosiale Medier