Nye NIX-regler passer Telenor bedre

Nye NIX-regler passer Telenor bedre

Telenor vurderer å koble seg på knutepunktet NIX igjen.

I følge Journalisten.no vil Telenor etter planen være påkoblet i knutepunktet for norsk internettrafikk (NIX) innen nyttår. Samarbeidet ble avsluttet 1. juli, noe som vakte sterke reaksjoner. Blant annet ble Telenor beskyldt for å ville bryte med prinsippet om et fritt og åpent Internett.

LES OGSÅ: - Splitt Telenor

Årsaken til at Telenor nå vurderer å ombestemme seg, er ifølge divisjonsdirektør Berit Svendsen at NIX har endret reglene for samtrafikk på internett, slik at de harmonerer med det som er vanlig internasjonalt.

- Vi vurderer nå å gå tilbake til NIX i løpet av fjerde kvartal. Det skyldes at NIX 23. juli endret sine retningslinjer, slik at det ikke lenger er tvungen samtrafikk på NIX. Dette er i tråd både med europeiske regler og med det vi har sagt i årevis, sier informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor til Computerworld.

De nye reglene innebærer altså at Telenor selv kan bestemme hvem de vil ha samtrafikk med. Telenor har nemlig ment at store aktører, og særlig Schibsted og NRK, har fått nyte for godt av Teklenors linjekapasitet uten å gi noe tilbake. Innnholdssleverandørene har hevdet at det tvert imot er de som forsyner Telenor med innholdet som gjør at telekundene utnytter bredbåndet som de betaler Telenor for.

LES OGSÅ: Følger Telenor med argusøyne

Ifølge Johannessen betyr dette ikke at Telenor vil inngå egne samtrafikkavtaler med store innholdsleverandører som Schibsted og NRK.

- Men vi diskuterer gjerne forretningsmodeller for salgbart innhold, sier Johannessen.

Ledelsen i NIX sitter i møte i hele dag, og ønsker ikke å kommentere saken før i ettermiddag.

Sosiale Medier