Nytt og nytt, fru Blogg

Nytt og nytt, fru Blogg

KRONIKK: "Ingen kjenner dagen før avisene er kommet ut", sa statsråd Dag Terje Andersen.

Han sa ikke "før bloggene og Twitter er kommet ut"!

Det eksisterer en utbredt oppfatning om at blogger er viktige. At de blir stadig viktigere. At de setter dagsorden i samfunnsdebatten. At bloggenes halvsøster, Twitter, er særs viktig. Tvitring er in. Noen kjente fjes tvitrer jo hele tiden. Ja, de gjør det, men jeg tror ikke at det har stor betydning. De kommer snart til å gå lei av det, det tar for mye tid. Avisenes komplekser overfor alt som så fint heter "nye media" fyrer oppunder følelsen av at bloggene er viktigere enn de tradisjonelle media. Sannheten er at det fortsatt er fjernsynet og avisene som teller.

Jeg vil ikke nekte for at blogging er morsomt. Morsomt for dem som blogger og for dem som følger bloggene. Av og til kan blogging eller Facebook utarte seg til folkestorm om et eller annet, for eksempel Pizza Grandiosa uten paprika. Morsomt, he-he. Men viktig er det ikke. Et alternativ til ordentlige aviser og fjernsyn er det ikke.

Småkretser

En blogg er ikke et massemedium, det er en arena for små, sluttede kretser. Det er ikke noe galt i det, men det erstatter ikke massemedier. De fleste blogger er reinspikka underholdning, preget av småprat eller fagprat. Noen skriver innlegg som noen andre synes er gøy. Og de kan svare på rappen: "Du, Tobben, du er helt koko". Eller: "Gro gleder seg til i kveld". Det er tydelig at folk har behov for bloggprat. Spesielt folk som har en viss sosial angst og labre sosiale ferdigheter.

Bloggene speiler ikke samfunnet annet enn på laveste nivå. De er avisenes klassiske leserbrev i kjempevolumer, teknologisk fornyet og satt i system. Og akkurat som med leserbrevene - det er en ørliten del av befolkningen som regelmessig skriver eller leser blogger. Blogger kan ha bieffekter: For eksempel har et norsk firma laget et program som raser gjennom bloggene for å vaske frem datasnutter som kan brukes i markedsføring eller i problemdeteksjon. Sånt er bloggene gode til.

Noen betrakter Twitter som et nyhetsmedium. De liker å prale litt med det: "Det der visste jeg fra før, leste det på Twitter for tyve minutter siden". Det er tre ting å si om det. Les videre på neste side!

Les om:

Sosiale Medier