Økende spam-problemer for Facebook

Økende spam-problemer for Facebook

Den nye Facebook-plattformen har ført med seg nye ormer, skumle lenker og en økning i angrep på Facebook-brukerne.

Desto mer populær en nettjeneste er, desto mer interessant er det å angripe den. Der det er flere brukere, er det også større sjanse for å treffe på nok folk med dårlige sikkerhetsrutiner, og dermed en bedre mulighet for å tjene raske penger.

Med sin fortsatt økende popularitet er Facebook et yndet mål for spammere og andre slabbedasker.

Heldigvis for brukerne jobber Facebook aktivt for å stoppe angrepene før de gjør stor skade. Facebook-talsmann Barry Schnitt hevder i et intervju at Facebook stopper de aller fleste angrepene før de i det hele tatt får gjort noen skade, og at de som slipper gjennom kun utgjør en meget liten prosentandel.

Dessverre har det i det siste vist seg at selv en liten prosentandel er nok til å gjøre mye skade.

Lenker til Google

Antallet angrep utført via nettjenestens direktemeldingssystem har nå økt kraftig. Angrepene utføres av en orm som ligner mye på Koobface, en orm som først dukket opp i juli, men som nå er tilbake i ny innpakning.

Denne gangen benytter ormen seg av lenker til Google for å spre seg videre. Som tidligere kreves det at brukeren selv klikker på lenken for at ormen skal kunne spre seg videre. Gjør brukeren det vil ormen sende seg selv videre til alle kontaktene på vennelisten.

Den nye ormen benytter seg av blant annet Google Reader og Picasa-nettsidene til å dele ut bilder som minner om Youtube-videoer for å lure brukerne til å laste ned ormen.

Ormen ligner på Koobface, men etter at denne raskt ble stengt ute fra Facebook har spammerne valgt å endre taktikk, ifølge eksperter i sikkerhetsselskapet Fortinet.

I den nye utgaven sendes brukerne til sider som ligner på Youtube-videoer. Ettersom lenkene peker til en Google-adresse ser de i utgangspunktet sikre ut, men for å kunne spille av videoen bes brukerne om å laste ned en videokodek, en fil som i virkeligheten er en trojaner.

Stjeler brukernavn og passord

Facebook-meldingene som henviser til Google-lenkene er feilstavet, noe som skal gjøre det enklere å omgå filtre i Facebook-systemet. En av meldingene ser slik ut: "Sommebody uupload a viideo witth you on utubee. you shuold ese."

I stedet for en video ender du altså opp med en trojaner som registrerer brukernavn og passord, og en orm som sprer seg videre på Facebook.

Ifølge Facebook-talsmann Barry Schnitt jobber de nå med Google for å hindre ytterligere angrep.

Koobface har vært blant de høyest rangerte sikkerhetsproblemene siden juli, og har vært aktiv i forskjellige former siden den først dukket opp, men da altså med en økning i registrerte tilfeller den siste tiden.

Det er usikkert hvor stor utspredning ormen har. Da ormen først ble registrert på Facebook anslo selskapet at rundt 0,02 prosent av brukerne ble angrepet. Det betyr at omtrent 220 000 av Facebooks 110 millioner brukere merket virkningene av ormen.

Les om:

Sosiale Medier