- Pass deg for Tvvitter.com!

Lurer folk med humor til phishing-tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Det populære nettsamfunnet for mikroblogging, Twitter, opplever alvorlige problemer med økende ondsinnede tjenester.

Flere hundre brukere har de siste dagene blitt ført til phishing-nettsider, hvor kriminelle prøver å overta kontroll over kontoene deres.

Det har blitt meldt to tilfeller av forsøk av nettfisking bare på torsdag, som til sammen rammet flere hundre ofre. Også Facebook har opplevd flere angrep fra uvedkommende.

På Twitter ble folk lurt inn til humorsider, men kom inn på falske Twitter-profiler. Målet var å ta kontroll over Twitter-kontoen, og bruke den til angrep andre brukere.

Husk at også

Fugl og fisk

- Angrep på sosiale nettverk har blitt veldig vanlig. For ondsinnede personer er dette gode plasser å være, fordi sosiale nettverk er uhyre populære, og de er mye mindre godt beskyttet enn epost-platform, sier Jamie De Guerre, teknologisjef i antivirusselskapet Cloudmark, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Torsdag var de flere hundre ofre. Hackere gikk til verks ved å starte med noen få falske Twitter-kontoer, for å følge andre brukere på lovlig måte. Ettersom Twitter opplyser brukere at de har nye følgene, velger noen av dem å følge sine følgere. De begynner da å få ondskapsfull kvitring inn på sin side, og blir ledet til Tvvitter.com (to v-er, ikke en w), en phishing-side (Denne siden anbefales ikke å besøke!).

På Tvvitter spørres man å fylle ut Twitter-passord og brukernavn. Etter dette publiseres det meldinger fra brukernes profiler som "Sjekk dette" eller "Her en morsom blogg, les!". Slike meldinger lenker til andre phishing-websider.

140 tegn

Det er bra uttelling for skurkene på sosiale nettverk, forteller Rik Ferguson i Trend Micro. Her er det større sjanse å lure brukerne, som oppfører seg mer naivt.

- Brukerne har et forholdsvis stor tillitt til systemet som ligger bak sosiale nettverk, skriver han i et blogginnlegg.

Har kriminelle tilegnet seg en mengde med kontoer, kan de tjene penger ved å sende spammeldinger.

En annen grunn til at Twitter-brukere lett faller for slike sider, er at det er vanskelig å sjekke hvor man navigerer til i tjenesten. Beskjedene kan ikke være lenger enn 140 tegn, og det gjør det ikke enkelt å skille seriøse meldinger fra useriøse, som man letter kan gjøre med epost.

LES OGSÅ: