Sex-triks lurer Facebook-brukere

Sex-triks lurer Facebook-brukere

Tvilsom applikasjon sprer spam og angriper Internet Explorer.

Innen kort tid lørdag hadde sikkerhetsselskapet AVG Technologies fått 300.000 tilbakemeldinger om en ondsinnet Facebook-applikasjon via sitt ekstraprogram for nettlesere, Linkscanner.

- Jeg bli virkelig sjokkert over antallet. Og sjokkert over at det ikke var snakk om et virus eller en orm, sier Roger Thompson, forskningssjef i selskapet, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Flere andre observerte angrepet. Selskapet Sophos i Storbritannia og Websence i USA har døpt angrepet «Sexiest video ever», ettersom det er den beskjeden som har blitt spammet på veggene til kontaktene av infiserte brukere.

Videolureri

Folk som klikker på lenken kom til en installeringsside for Facebook-applikasjonen, der brukerne måtte huke av på at applikasjonen skulle få tilgang til profilen og veggene. Etter installasjonen ble ferdig, ble folk oppfordret til å laste ned det som skulle være en oppdatert FLV Player, et populært Windows-program for videoavspilling.

Men i stedet for videoprogram, lastet de uvitende brukerne i stedet ned det notoriske reklameprogrammet Hotbar, som installerer seg selv i nettleseren Internet Explorer og sørger for at brukeren får popup-reklamer. I tillegg sørget applikasjonen for at angrepet ble spredt videre.

Ble fjernet lørdag

Ifølge Thompson fjernet Facebook applikasjonen etter 15 timer. Facebooks eneste logg fra hendelsen sto under «Ukens tips» på sikkerhetssiden. Der kunne man mandag morgen lese «Ikke klikk på lenker som ser mistenkelige ut, selv om de er postet av venner».

Han mener angrepet demonstrerer kraften til store nettsamfunn.

- Facebook agerer kjapt på trusler når vi sier fra, og fjerner applikasjonene så snart de finner dem, men truslene klarer likevel å generere mye trafikk, nettopp på grunn av viruseffektens natur i nettsamfunn. Det er slående hvor mange trusler som forplantet seg før det ble stoppet, sier Thompson.

Sosiale Medier