Slåss for nye internett-standarder

Intel, Samsung og Dell er med i nytt konsortium for uhindret kommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

Open Internet Consortium, forkortet OIC, er navnet på den nye samarbeids-organisasjonen, som skal arbeide for globale standarder for den kommende Tingenes Internett-epoken.

Internet of Things eller Tingenes Internett er begrepet som brukes om revolusjonen vi står foran der milliarder av digitale enheter vil kunne kommunisere direkte med hverandre.

Det kan dreie seg om alt fra lyspærer som selv varsler om at de snart må skiftes ut til bilteknologi som automatisk gir deg raskeste kjørerute – alt uten at mennesker deltar i datainnsamlingen og kommunikasjonsprosessen.

I fokus

Begrepet Tingenes Internett ble tatt i bruk allerede i 1999, men er særlig kommet i fokus det siste året. Noe av grunnen er utviklingen av bedre, mindre og mer effektive RFID-brikker som kan håndtere sensorinformasjon mye mer avansert enn før.

Når alle typer enheter blir utstyrt med sin egen IP-adresse, er det nesten ikke grenser for hvilke sammenstillinger man kan tenke seg.

Frykter for kaos

Men en del it-bedrifter frykter altså at det fort kan bli kaos hvis man ikke får på plass standarder også på dette feltet.

Nå har altså Intel, Samsung, Dell og Broadcom samt noen andre firmaer gått sammen om å etablere et konsortium som nettopp skal ha til oppgave å sørge for felles standarder for Tingenes Internett.

Konsortiets medlemmer vil bidra med åpen kildekode slik at utviklere kan skrive felles programbolker som tar hånd om kommunikasjon og meldingsutveksling på tvers av fjernkontroller, kroppsnær teknologi, håndholdte enheter, husholdningsmaskiner og andre enheter med innebygde sensorer.

Smarte hjem

- I første omgang dreier det seg om å få etablert standarder knyttet til kommunikasjon, gjenkjenning, autentifisering og datainnsamling i utviklingen av «smarte hjem», i forbrukerelektronikk og i bedriftene.

Dette sier Gary Martz, produktsjef hos Intel, til IDGs nyhetstjeneste.

I neste omgang vil OIC gi seg i kast med lignende prosesser innenfor trafikksystemer og helsevesenet. Der stilles det andre krav til enhetene og til kommunikasjons-teknologien, ifølge Intel-talsmannen.

Prognoser fra analysebyrået IDC viser at i 2020 vil over 220 milliarder enheter være koblet sammen i Tingenes Internett. Andre er kommet fram til andre tall, men i alle tilfeller snakker vi om en utvikling som kan være vanskelig å begripe i dag.

Flere grupper

Det nye konsortiet er ikke alene om å jobbe for nye standarder i tilknytning til denne teknologien. I desember i fjor oppsto en allianse kalt AllSeen Alliance, som arbeider for mye av det samme. Microsoft sluttet seg nylig til denne alliansen.

Intel-talsmann Gary Martz påpeker at det er ikke alle grupperingene rundt Tingenes Internett som fokuserer like sterkt på sikkerhet og autentisering.

- OIC vil dele spesifikasjoner og kode med andre grupper for å etablere et felles grensesnitt for Tingenes Internett, sier Martz.

OIC regner med å verve flere medlemmer i løpet av året.