Slik lurer de kriminelle deg

Michael Jackson lever, kameraten din sitter fast i Paris og fyllebildene dine lekkes.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse utført av sikkerhetsfirmaet Webroot, har om lag 3 av 10 nettsamfunnbrukere opplevd en eller annen form for sikkerhetsbrudd, som for eksempel et virus eller nettfisking, i løpet av det siste året.

I takt med at populariteten til disse nettsamfunnene har eksplodert, og fler organisasjoner har lettet på restriksjonene blant ansatte, blir disse nettstedene i økende grad attraktive for kriminelle som søker tilgang til privat informasjon som kan bli brukt til nettkriminalitet. IDG-tidskriftet CSO spurte sikkerhetseksperter på nettsammfunn hva det siste innen svindel på Facebook og Twitter er, hvordan man kan gjenkjenne dette og dermed unngå svindlerne.

Nyheter om kjendiser er alltid populært og blir ofte brukt som lokkemiddel av de som driver kriminell virksomhet. De vet hvor mange som elsker sladder. Nyheter om Michael Jacksons død sprer seg som en farsott på nettet i eposter med vedlegg som inneholder virus, i følge mange sikkerhetsselskaper, inkludert Sophos. Deres teknologikonsulent Graham Cluley var blant dem som tidlig sa at Michael Jacksons død, ville bli misbrukt av svindlere på nettet.

Den enes død...

Både Facebook og Twitter kan ha beskjeder om kjendiser med linker som hevder å ha “hemmelig” og spennende informasjon, som i virkeligheten innholder skadelig kode. I meldinger om Michael Jacksons død, har man blant annet funnet linker som hevder de har nye sanger utgitt av popkongen som ikke før har blitt utgitt, eller hittill ukjente bilder tatt av Jackson etter hans død.

Det skal da og sies at linkene til disse sidene med “ny” informasjon ofte krever at du laster ned Adobe Flash. Men istedenfor en oppdatering, ender brukeren opp med enten en trojaner eller annen form for virus som i all hemmelighet blir installert på datamaskinen.

- En av de kanskje mest kjente er Koobface, sier Cluley og fortsetter:

- Det har vært mange forsøk på konsepter designet for å stjele informasjon fra din datamaskin. Når de først har tatt over dataen din, kan de bruke den til å sende spam, installere spionprogramvare, eller stjele indentiteten din.

Michael Jacksons død er bare ett eksempel, forteller Cluley. Han sier det har vært mange “kjendis-svindler” brukt til å lure folk. “Paris Hilton tosses dwarf on street”, er en av mange.

Stol ikke på vennene dine, les videre på neste side!