Slik unngår du at Facebook sporer deg

Slik unngår du at Facebook sporer deg

Et par enkle grep kan hindre Facebooks annonsesystem i å rapportere om hva du foretar deg på nettet.

Stefan Berteau, sikkerhetsforsker i Computer Associates (CA) har avslørt hvordan Facebooks annonsesystem Beacon samler informasjon om Facebook-brukeres surfevaner, selv når brukerne ikke er logget inn.

LES OGSÅ: Facebook-sporing avslørt og dokumentert

Etter å ha vurdert ulike alternativer for hvordan slippe unna annonsesystemets sporingsmekanismer, har han kommet frem til én metode som gjør det mulig å bruke Facebook og samtidig ha kontroll på personvernet.

Systemet fungerer slik at nettsteder som samarbeider med Facebook sender informasjon til adressen http://www.facebook.com/beacon/beacon.js.php. Dermed er løsningen å blokkere hele beacon-mappen.

Dette kan gjøres ved å bruke Firefox sin BlockSite-plugin. Last den ned og legg til http://www.facebook.com/beacon/* og facebook.com/beacon/* under ”options” og ”add”, og start nettleseren på nytt. Dette vil ikke fungere med Internet Explorer, da en tilsvarende blokkering vil stenge hele Facebook.com-domenet.

Dersom du derimot bruker Opera trenger du ikke å laste ned en tredjeparts plugin. Da går du inn på menyen verktøy, velger avansert og blokkert innhold, og skriver inn URL-en der.

LES OGSÅ: Ti Facebook-tillegg du må ha

Det har i det siste dukket opp en rekke grupper på Facebook som fortløpende publiserer informasjon om Beacon-systemet. Gjør et søk på ”Beacon ads” eller tilsvarene i Facebooks søkefelt for å finne frem til disse. Der kan du også delta i protestaksjoner mot systemet. Facebook-ledelsen har etter sigende vurdert å endre praksisen, men akkurat hva som vil gjøres er enda usikkert.

Les om:

Sosiale Medier