PEEPLE: Julia og Nicole vil endre måten vi blir kjent med hverandre på internett.

PEEPLE: Julia og Nicole vil endre måten vi blir kjent med hverandre på internett.

Sludder og sladder-app

Peeple. Tjenesten som skal sørge for at du får den positive omtalen du fortjener, har ironisk nok fått så mye kjeft at gründerne klager over mobbing.

Her skulle de kanadiske jentene Nicole McCulloch og Julia Cordray vinne verden med alle tiders app for å la folk skryte av hverandre. Så langt er det blitt mobbing og drittslenging.

Tjenesten er ikke åpnet ennå, men i forrige uke fikk gründerne rikelig med oppmerksomhet i amerikanske medier, som ABC News og Washington Post. De kunne fortelle at Peeple er en tjeneste i form av en app som skal la brukere skrive "anmeldelser" av hverandre og rangere hverandre på en femstjerners skala.

Så gikk det noen sekunder før "internett" eksploderte. Web-siden til Peeple knelte, og på Facebook-siden deres var det fredag 2. oktober nærmere 90.000 innlegg. Samtlige, så vidt Computerworld kunne se, var negative. De eneste positive innleggene var fra Nicole, som siterte positive meldinger hun har fått på epost.

Akk, hvilken ironi

Til slutt ble det for mye, og Nicole McCulloch spurte om hvordan hun kunne slette andres innlegg fra Facebook-siden sin. Friskt gjort av en som har en tjeneste det ikke er mulig å melde seg ut av, eller slette noen innlegg.

Facebook-siden ble deretter utilgjengelig. Når dette skrives er imidlertid web-siden forthepeeple.com oppe igjen. Pussig nok med en nyhetsside, Peeple Newswire som er helt blank.

Ifølge web-siden skal Peeple la folk bedømme hverandre ut fra de tre måtene vi kjenner hverandre på: Personlig, profesjonelt og romantisk. Så skal vi kunne sjekke ut hvem vi ansetter, gjør forretninger med, dater, blir naboer med, velger romkamerater, leier ut til eller leier av og hvem som underviser våre barn.

Du skal kunne rangere og bedømme alle du kommer i kontakt med, og la andre sette karakter og vurdere deg. Du kan faktisk legge til hvem som helst og skrive hva som helst om vedkommende. Og det går ikke an å melde seg ut.

Mobbing forbudt

Men for å hindre mobbing har de virkelig lagt seg i selen: Du må logge deg inn med Facebook og verifisere at du er en person ved å oppgi en kode du får på sms. Om noen skriver en negativ vurdering, vil den bli sendt til den som er omtalt og gi vedkommende 48 timer til å komme til enighet med den som skrev. Hvis det ikke får det til, kan du forsvare deg ved å skrive en kommentar.

Gründer Nicole og venninnen Julia forteller entusiastisk at en av de mest fantastiske funksjonene til Peeple er at du kan dele alt innholdet med hvem du vil på Facebook, Twitter, epost og så videre. Og så kan du søke etter andre høykvalitetsmennesker i nærheten av deg (10 miles, nærmere bestemt) og inngå vennskap og møte forretningsforbindelser som er like troverdige, gode og snille som deg.

Skulle du ikke være meldt inn i Peeple, kan hvem som helst som kjenner mobilnummeret ditt og begynne å slenge dritt – unnskyld, skrive pent om deg. Så får du en tekstmelding og er i gang enten du vil eller ikke.

Du kan ikke slette det noen har skrevet om deg, men du kan rapportere dem til Peeple, som så vil vurdere om retningslinjene er brutt. Det samme gjelder om den som skriver om deg er totalt ukjent. Du kan heller ikke melde deg ut. Den eneste metoden skal visst være å opptre såpass rabiat at du blir kastet ut. Eller gå til rettssak i California, Turkmenistan, Saudi-Arabia eller et annet land med spesielt forhold til personvern.

Det verste med denne saken er at den er sann. Med unntak av Turkmenistan og Saudi-Arabia.

Lenke til Peeple: www.forthepeeple.com

 

Les om:

Sosiale Medier