Sosiale nettverk 2.0

De hotteste tjenestene på internett lar oss gjøre tjenester for hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsevnen din, sykkelen og garasjen skal deles. Privatbilen leier du ut (på lørdag), da er du jo uansett opptatt med en håndfull turister som har leid deg som lokalguide, noen timer rusling og skravling, mot betaling, selvsagt. Seinere kommer en fyr innom for å hjelpe deg med et problem på pc-en, motytelsen er en stor sekk barneklær du ikke trenger, men som nybakt pappa med pc-skills har god bruk for.

Sosiale nettverk, co-sharing, crowdsourcing og p2p-markeder er blant begrepene som brer om seg, og flere kreative løsninger tuftet på deling og samarbeid fører til at nettets sosiale potensial slår ut i full blomst verden rundt.

Mer enn 800 millioner mennesker deler lenker, bilder, musikk og mye annet på Facebook, men i nær framtid kommer vi til å dele enda mye mer, ikke minst fysiske ting – med nettet som formidlingsplattform.

Dette er en av trendene som i forrige uke fikk oppmerksomhet på teknologimessen SXSW (South by South-West) i Austin i Texas i USA.

Utnytter folkemengden

Brad Gerstner er en av drivkreftene bak messen, og snakket om hvordan utnytte ”the crowd” (folkemengden), skriver Comon.dk.

- Det er to ting som kommer til å dra i gang crowdsourcing for alvor. For det første er det den sosiale grafen, altså det faktum at vi særlig via Facebook har satt våre vennekretser i system og bedre kan dra nytte av den viten. Det andre er smarttelefoner, som vi har med oss over alt, sier Gerstner.

Gerstner er mye omtalt i USA for tjenesten Room 77, som har endret maktforholdet mellom hotell og hotellgjester ved at gjestene deler bilder og erfaringer om gode og dårlige hotellrom.

Et annet eksempel på en suksessfull tjeneste er Taskrabbit, en markedsplass hvor privatpersoner kan gjøre små tjenester for hverandre, alt fra vindusvask til webdesign.

Grunnlegger av Taskrabbit, Leah Busque, snakket blant annet om at Facebook er blitt et kvalitetsstempel. Brukere som har koblet Facebook-kontoen opp mot Taskrabbit-kontoen får simpelthen flere jobber, fordi personens nettverk bidrar til å styrke troverdigheten.

Sosiale tjenester på fremmarsj

Massevis av sosiale tjenester kjemper om oppmerksomhet på årets SXSW. Her er noen av de mest interessante tjenestene vi tror får vind i seilene dette året, plukket av Computerworlds danske søsteravis Comon.dk:

AirBNB omtales verden rundt som flaggskipet for hvordan sosiale fellesskap kan endre bransjer, slik Skype revolusjonerte utenlandstelefoni. Amerikanske AirBNB (Bed ’n Breakfast, aka. rom og frokost) lar private leie ut husrom; rom, leiligheter, hus, værelser eller andre bo-alternativer for kortere tidsrom. Tjenesten er blitt veldig populær og kunne på denne tiden i fjor feire én million bookede overnattinger siden lansering i august 2008. AirBNB er mest populært utenfor USA, og selskapet åpnet nylig kontorer i Danmark.

Har du ledig plass på loft eller i garasjen? Da kan du tjene noen kroner på det via ShareMyStorage.

Ledig plass i bilen? Den danske tjenesten GoMore formidler kontakt mellom bilister og passasjerer. Amerikanske GetAround tar enda et skritt, og legger til rette for at privatpersoner kan leie ut sine biler.

Med tjenesten Favors kan brukerne gjøre små tjenester for hverandre og på den måten tjene poeng og karma. Dette kan senere veksles i andre vennetjenester.

Er du godt kjent på stedet der du bor? Da kan du leie ut deg selv som lokalguide. Tyske Gidsy er en plattform der du kan tilby din lokalkunnskap til turister og tjene penger som guide. Franske TripXp gjør noe lignende. Kanskje blir dette en konkurrent til den etablerte guide-bransjen?

Barn vokser, og i kjølvannet hoper det seg opp med fravokste barneklær. Tjenesten ThredUP tar ondet ved roten slik at andre kan arve de fravokste klærne.

Å få med seg sykkelen kan være en utfordring når du er turist på ferie. Tjenesten Spinlister løser dette ved å være lånesentral for privatpersoner. Byke.mobi er et annet alternativ.

Masse klær i skapet, men ingen ting å ha på deg? Closetswap er en byttetjeneste der venner kan bytte klær med hverandre. Lignende tjenester er Refashioner eller danske Swapspot, hvor man bruker venners sosiale nettverk for å selge brukte merkeklær.

Borte fra heimen en periode? NextDoor er et nettverk for naboer som kan samarbeide om å ta vare på nabolaget og hverandre. Dermed trenger du ikke lenger påskuddet om å låne sukker for å bli kjent med naboen, i hvert fall.

Norsk transport

Også her i Norge har trenden begynt å virke, og i forrige måned skrev Computerworld om det nettverksbaserte transportselskapet Easybring, som nettopp har fått etablererstøtte av Innovasjon Norge. Tjenesten er dog foreløpig i beta.