Spleiselag på web 2.0-måten

Spleiselag på web 2.0-måten

Aldri mer krangling om penger etter hytteturer og byferier.

Spleiselag kan føre til langvarige familiekrangler eller slutt på vennskap.

Samtidig ønsker vi å være mye sammen med andre på byen og tur, eller til og med gjennom hele ferier. Kassalappene forsvinner, og hvordan skal vi holde styre på alle pengene som brukes?

En ny nettside gir mulighet å holde styr på utgiftene og hvem som bør betale hvor mye til hvem.

Ikke uventet er løsningen utviklet i Nederland. Uttrykket "Going Dutch" betyr på engelsk nettopp at alle i et selskap betaler for seg selv, og henviser vel til det hollandske handelsfolkets behov å ha orden på økonomien.

Kjøper gaver

På webtjenesten, groepsrekening.nl ("grupperegninger"), kan man opprette en gruppe og legge inn hvem har betalt hva. Automatisk beregner tjenesten hvem skylder penger til hvem. Og hver gang nye hendelser legges inn, endrer summene.

Siden er desverre kun på nederlandsk, men går det hele riktig vei kan dette endre seg.

- Tjenesten er opprinnelig en ide fra en studentklubb i Groningen. Vi var elleve studenter, og hadde ofte bursdagsgaver og lignende til hverandre. Det ble mye administrasjon og irritasjon, mens det egentlig er veldig gøy å kjøpe gaver til hverandre, forteller initiativtager Hedda Magnus til avisa Algemeen Dagblad.

Det ble slutt på den negative trenden da Magnus utviklet et nettbasert administrasjonssystem på pc-en. Først ble alle bursdagsgaver innført, senere fulgte felles middager og andre kostnader. Det ble mye lettere å bruke penger for felles saker da en rettferdig måte ble innført.

Band og kolleger

Slike problemer er det ikke bare vi som sliter med, tenkte Magnus. Hun bestemte å oppgradere nettjenesten og gjøre den tilgjenglig for hele landet.

Nå kan man velge om man er en vennegjeng, et studenthus med mange beboere, en familie, et idrettslag, et årskull fra skolen, kolleger på jobb eller et band på turnering.

- Et band har sine konserter, og pengene må deles. Men det er også noen som kjører og betaler bensin, eller andre kostnader som mat og drikke, eller leie av utstyr, forteller Magnus.

Kolleger har felles gaver eller lunsjkostnader de må holde styr på. Studenthybler kan dele sine mat- og drikkekostnader

Typisk webprosjekt

Også på ferie kan tjenesten hjelpe. Mens den ene betaler på restaurant, sørger en annen for tog- eller trikkbillettene, og den tredje låner kontanter i en situasjon man ikke kan bruke bankkort. Alle dataene føres inn i systemet hvor som helst, og på slutten av reisen kommer en fordeling.

Tjenesten omtales som et godt eksempel på hvilke ideer fungerer på nett. Groepsrekening.nl skal være fleksibel, forståelig, praktisk og gratis. Den første som registrere gruppen blir administrator, resten blir medlemmer, og alle kan innføre hva de har lagt ut.

Ifølge Magnus har noen titalls grupper registrert seg hittil. Også på en annen måte er tjenesten en typisk webprosjekt: Hun tjener ikke penger på det.

- Vi prøver å finne noen sponsorer til nettstedet. Foreløpig er det bare utgifter, sier Magnus.

Les om:

Sosiale Medier