Stor Ikea-svindel på Facebook

Stor Ikea-svindel på Facebook

Falsk gavekort på Ikea lurte 40.000 Facebook-brukere på en dag.

En falsk Facebook-side som tilbød brukerne et gavekort på 1000 dollar lurte nesten 40.000 brukere på fredag.

Alle som besøkte siden ble lovet gavekortet mot at de anbefalte Ikea-siden for alle sine venner. Da siden ble tatt ned fredag kveld, genererte den 5000 nye fans i timen.

Ingen gevinst

For å ”vinne”, måtte brukeren først bli medlem av Ikea-siden. Når alle vennene var invitert, ble brukeren rutet videre til en ny nettside på Giftdepotdirect.com. Der måtte man legge igjen personlig informasjon som navn, adresse, fødselsdato og telefonnummer. Deretter måtte man takke ja til to reklamepakker fra Netflix og Creditreport.com før man skulle motta gavekortet.

Problemet er selvfølgelig at gavekortet aldri dukker opp. Svindlerne har derimot 40.000 verdifulle mailadresser og personlig informasjon som kan utnyttes til reklame eller kriminelle formål som ondsinnet programvare eller id-tyveri.

Falsk nettreklame er en voksende trend på flere nettsamfunn. I slutten av mars rammet en liknende Ikea-svindel over 70.000 brukere, og i forrige uke gikk en rekke Facebook-brukere på limpinnen for gavekort på 500 dollar til matkjeden Whole Foods.

Tar grep

Facebook er nå i ferd med å utvikle et system for å automatisk å luke ut de falske gavekortene.

- Dette er ikke et stort problem på Facebook, men vi fjerner gruppene og nettsidene så fort vi kan – ofte før de går på lufta, sier talsmann Simon Axten til Computerworlds nyhetstjeneste.

Sosiale Medier