Teknoavhengighet er som dop

Studenter sammenligner avhengigheten med narkotikaabstinenser.

Publisert Sist oppdatert

En internasjonal studie i ti land på fem kontinenter viser at fire av fem universitetsstudenter opplever sterke psykiske abstinenser når de må avstå fra å bruke media og teknologi, og følelsene de beskriver kan sammenlignes med abstinenssymptomer som beskrives av narkomane, skriver avisen Telegraph.

Studien, kalt ”The World Unplugged”, inkluderer nesten 1000 studenter i aldersgruppen 17 til 23 år, fra 12 universiteter i blant annet USA, Kina, Libanon, Slovakia, Uganda, England og Argentina.

Sterke følelser

Studentene ble bedt om å avstå helt fra å bruke medier en hel dag, inkludert mobiltelefoner, internett, sosiale medier som Facebook og Twitter, og de fikk ikke lov å se på tv, men å lese bøker og bruke fastlinjetelefon var tillatt.

Deretter skulle de skrive rapporter om hvordan det hadde gått, og fortelle om sine følelser og om de hadde lykkes eller ikke.

I rapportene kommer det frem at studenter verden rundt er overraskende like i måten de bruker media på, og hvor avhengige de er blitt av moderne teknologi.

Studentene brukte i stor grad de samme beskrivelsene når de skulle gi uttrykk for hvordan det var å gå 24 timer uten å bruke medier. Ord som avhengig, engstelig, deprimert, nervøs, sint, usikker, rastløs, ensom, nedtrykt og urolig gikk igjen.

- Media er mitt dop, uten det er jeg fortapt. Jeg er avhengig. Hvordan kan jeg overleve 24 timer uten? skriver en student fra England.

En student fra USA skriver: - Jeg følte kribling, som en kokainavhengig, fordi jeg ikke kunne bruke telefonen min.

- Jeg brukte ikke telefonen min hele kvelden. Det ble en vanskelig dag, en forferdelig dag! skriver en student fra Chile.

- Etter dette kan jeg ikke leve uten media, jeg trenger mine sosiale nettverk, mobiltelefonen min, Mac-en min, mp3 spilleren min, alltid!

Et klart flertall i alle land innrømmet at de ikke hadde greid å avstå fra å bruke teknologi i løpet av en dag, og i sine rapporter forteller studentene at media, og særlig mobiltelefonen, bokstavelig talt er blitt en forlengelse av dem selv, heter det i studien.

En student fra Kina skriver: - Når jeg ikke kunne kommunisere med vennene mine på telefonen, følte jeg meg så ensom, som om jeg satt i et bur på en øde øy.

- Jeg følte meg ensom uten media. Jeg konkluderte med at media er godt selskap, skriver en student fra Chile.

Skremmende opplevelse

Studien ble gjennomført i regi av University of Maryland, under ledelse av professor Susan Moeller. Til avisen Telegraph sier hun at teknologi har forandret studentenes forhold til hverandre.

- De snakket om hvor skremmende det var, hvor avhengige de var blitt. De hadde forventet å oppleve frustrasjon, men hadde ikke regnet med de psykologiske virkningene, å føle seg ensomme, urolige, engstelige, bokstavelig talt oppleve hjerteklapp, sier Moeller.

- Teknologi understøtter de sosiale nettverken til unge folk i dag, og de har tilbrakt mesteparten av livet ”tilkoblet”. I rapportene sier noen av studentene at de ønsket å gå uten teknologi en periode, men at de ikke kunne av frykt for å bli ekskludert fra vennekretsen, forteller Moeller.

Dypere samtaler

- Når studentene ikke hadde sine mobiltelefoner eller andre tekniske ting, rapporterte de at de hadde hatt flere og dypere samtaler med hverandre. Ganske mange rapporterte en stor forskjell i samtalene, både når det gjaldt kvalitet og dybde, sier Moeller.

Studien er publisert av Maryland Universitys International Centre for Media & Public Agenda (ICMPA) og Salzburg Academy on Media & Global Change.