TEST: Lag den perfekte startside

TEST: Lag den perfekte startside

Med Netvibes kan du raskt, enkelt og elegant bygge opp din personlige nettportal. Helt gratis og uten reklame.

Portalens tid er langt fra over, men i takt med inntoget av Web 2.0 kriges det på helt andre fronter om å tilby den mest avanserte og omfangsrike startsiden på nettet.

Nå er det personlige portaler som gjelder og den Ajax-baserte tjenesten Netvibes er hittil den beste kandidaten vi har tatt i bruk. Og den blir stadig bedre.

For de som ikke har lokalavisen eller VG som startside i nettleseren er det fortsatt mange som sverger til portaler som ABC Startsiden, MSN, Sol eller Start som sitt første daglige møte med nettet.

Felles for alle disse portalene er at de forsøker å favne bredest mulig med et utvalg av nyhetsfeeder, søketjenester, væroversikter, tv-programmer og alskens ting som folk er interessert i. Ulempen med en slik startside er at den også er proppet med informasjon du IKKE er interessert i, for eksempel reklame eller (Gud forby) nyheter om kjendiser.


Ditt digitale liv på en side: Blogger, nyheter, video, podcast, bilder, e-post og alle tenkelige verktøy - alt kan legges til hjemmesiden med et par enkle museklikk. Se et større bilde her

Tenk selv

Ved å ta i bruk Netvibes kan du enkelt skreddersy din egen startportal og gjøre den enkel og lettlest eller så innholdsrik og kompleks som du bare ønsker. Med Netvibes er du din egen redaktør. Du bestemmer selv hva som skal prioriteres av nyheter og tjenester, samt mengden av innholdet du skal eksponeres for. Du bestemmer også hvordan det hele skal se ut.

Netvibes minner sterkt om iGoogle, Googles personlige hjemmeside, men Netvibes er både penere, mer avansert og mer brukervennlig. Tilgangen til forskjellig innhold er også langt bedre.

Fra menyen på venstresiden kan du søke opp over 100 000 småprogrammer og -tjenester, også skilleark som er ferdigbygget fra andre brukere.

Netvibes er 100 prosent reklamefri og nå tilgjengelig i norsk språkdrakt (du kan også velge engelsk eller 60 andre språk om du vil).

Alt du trenger på ett sted

Siden gir deg tilgang på nyhetsfeeder (RSS) fra alle landets – og utlandets - aviser og magasiner, blogger, kart, huskelister, sosiale nettverk, værtjenester, søkemotorer, e-posttjenester, verktøy, widgets... ja nesten alt det innholdet du kan tenke deg som er tilgjengelig på nettet.

Selve fundamentet i Netvibes – og i Ajax-løsninger generelt – er at elementene du bygger opp siden av skal være uavhengig av hvilket operativsystem eller hvilken nettleser du benytter. Modulene skal heller ikke kreve noen form for plugins og de skal oppføre seg på samme måte som de gjør i et selvstendig nettleservindu.

Du velger selv hvor innholdet skal plasseres på nettsiden. Dette gjør du ved svært enkelt etter dra-og-slipp-prinsippet. Når en side er fylt opp legger du like enkelt til en ny nettside (eller skilleark) ved å klikke «ny fane». Du kan selv endre størrelsen på en del moduler, i det minste i lengderetningen, slik at du selv avgjør hvor mye plass du vil spandere til den enkelte applikasjon. For eksempel kan du la en RSS-feed inneholde alt fra én til 50 nyheter – om du vil også med ingresser.

Del med venner

Har du spesielle ting du ønsker å dele med andre, for eksempel et kult verktøyprogram eller en spesiell RSS-feed, gjøres dette svært enkelt ved å klikke Rediger og Del denne modulen. Man får valget mellom å sende linken via e-post, et direktemeldingsprogram eller å publisere HTML direkte i en blogg. Velges de to førstnevnte får mottakeren opp en egen Netvibes-side med nøyaktig samme modul.

Det morsomme er at jo mer du lærer om Netvibes jo mer får du lyst til å legge til, utvide, personliggjøre og leke med tjenesten. Du trenger ikke bruke mer enn en times tid på å bygge deg opp en god startside, men du blir i prinsippet aldri ferdig ettersom det hele tiden dukker opp nye ting. Heldigvis er det meget fort gjort å endre de ulike elementene.

100 000 verktøy

Netvibes er, som du kanskje har skjønt, mye, mye mer enn bare en kul startside. Fra menyen i venstre felt har du tilgang til over 100 000 småprogrammer og -tjenester. Du kan også søke opp og legge til skilleark som er ferdigbygget fra andre brukere, for eksempel en side med diverse nettspill.

Antall tjenester vokser i et forrykende tempo ettersom Netvibes har sitt såkalte «økosystem» - en åpen plattform som gjør det lett for hvem som helst å bygge egne verktøy som kan deles med andre.


Du kan enkelt dele moduler med andre brukere via e-post og direktemeldinger eller publisere innholdet i en blogg.

Har du som meg blitt en del av flere nettbaserte nettsamfunn, kan det være litt vanskelig å holde oversikten. Noen krever også at du logger deg inn regelmessig for å holde kontoen aktiv. Med Netvibes er ikke dette noe problem. Du kan legge opp automatisk pålogging til Facebook, for eksempel i et eget skilleark, hvor du kan følge med på hva som skjer i nettsamfunnet uten at du nødvendigvis trenger å gå til Facebook.com. En slik løsning kan du også ha for MySpace, Digg, YouTube eller nettbaserte e-posttjenester som Hotmail, Yahoo-mail og Gmail for å nevne noen.

Ta portalen med deg

Skal du ha glede av tjenesten må du registrere deg som bruker. Dette er også en enkel prosess hvor du taster inn en e-postadresse og brukernavn. Når dette er gjort kan du logge deg på hvilken som helst pc i verden for å få tilgang til portalen du har bygget opp. Det eneste du trenger å huske er domenet netvibes.com. Du kan også selvfølgelig huke av for automatisk pålogging, slik at du ikke trenger å tenke på dette når du er på nett med dine faste pc-er (og ja, du kan ha tjenesten oppe på flere pc-er samtidig om du skulle ønske det).

Er du bekymret for at andre kan snike til seg informasjon fra portalen din, kan du også logge deg ut ved å klikke øverst i høyre hjørne etter endt sesjon.

Når du har registrert deg som bruker får du også tilgang til 2 GB gratis lagringsplass. Denne kan kobles sammen med ulike widgets for lagring av personlige dokumenter eller utveksling av filer med venner eller kolleger via din personlige portal.

Ettersom det er lett for at Netvibes eser ut med funksjonalitet fordelt over flere skilleark tar det naturlig nok litt tid å laste siden, spesielt ille er det om du har en treg internettforbindelse. Heldigvis er det mulig å krysse av for at du bare skal laste moduler for det skillearket som til enhver tid er aktivt.

Konklusjon: - En Filofax for Firefox

Siden jeg først ble kjent med Netvibes har jeg blitt helt avhengig av tjenesten. Den brukes nå både som fast startside, kalender, planlegger og underholdningsavdeling. Jeg har redigert forsiden slik at jeg her får servert de viktigste nyhetene innenfor alle mine interesseområder. I tillegg til e-post har jeg også plassert en gjøremålsliste hvor jeg raskt kan legge opp notater i stikkordsform.

En nettbasert kalender holder orden på avtaler og diverse påminnelser. Om ønskelig blir jeg varslet med en tekstmelding på mobilen (om du ønsker, er faktisk hele Netvibes tilgjengelig i en mobil nettleser).

I ulike skillefaner har jeg lagt til verktøy jeg bruker med ujevne mellomrom: valutakalkulator, værtjeneste, tv-guide, mediespiller for hundrevis av webradiokanaler, nettspill for tidsfordriv og nettsamfunn. Jeg har også tatt i bruk et skilleark for å samle sammen en rekke nettsider jeg er innom regelmessig. Og det beste av alt er at tjenesten er fri for reklame og forstyrrende logoer. Anbefales!

Netvibes

Pris: Gratis og fri for reklame
Internett: netvibes.com

Nettportal basert på Ajax - en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML.

Støtter de mest populære nettleserne både i nåværende og forrige versjon:

Mozilla Firefox 1 & 2
Internet Explorer 6 & 7
Opera 9.02
Safari 2+.

Startet i 2005 av Tariq Krim. I dag har tjenesten over 150 millioner registrerte brukere.

Vil du vite mer kan du lese en svært omfattende FAQ i selskapets egen blogg.

LES OGSÅ: Prøv Googles seneste eksperimenter

Sosiale Medier