Ungdom raser mot falsk nettsamfunn

Ungdom raser mot falsk nettsamfunn

Forsvaret bak Futurebook, med ferdiglagde profiler og innhold.

«Jeg fikk nettopp et brev i posten med brukernavn og passord til Futurebook.no. Jeg ble satt ut. Er det en spøk?»

Slik starter en post på Nintendoforum.nu. Brukeren er født i 1992, og en av de mange som har mottatt et spesielt brev fra Forsvaret.

Brevet går som følger:

«Hei [Navn].

For å feire et minnerikt år, inviteres mange som er født i 1992 til vår årlige samling. Dette for å gjenoppleve den tiden som har vært.

Mer informasjon om denne samlingen finner du ved å logge deg inn på din profil. Det er lagt ut tusenvis av nye bilder, og du skal ikke se bort fra at du er blitt tagget på noen av dem. Sjekk de siste oppdateringene.»

Skremte foreldre

Brukeren på forumet, som er en av mange som har reagert på dette og delt sine meninger på nettet, skriver videre:

«Jeg har 20 venner jeg aldri har hørt om på profilen min, og det står mange wallposter om at jeg har lagt ut bilder og filmer av militære styrker og masse kødd. Er Forsvaret seriøst bak det her?»

Svaret er ja.

VG Nett skrev i helgen at Futurebook.no er en Facebook-kopi utviklet av Forsvaret for å lokke ungdom til å ta opp geværene. Profil, venner og falske meldinger er på plass allerede før ungdommen logger seg på.

Det er ikke bare ungdommen selv som har reagert. Foreldre har gått ut i media og slaktet det hele.

Hevder seg uskyldig

Også Datatilsynet er svært kritisk til opplegget.

- De har en altfor lettvint omgang med personopplysninger. I regi av Datatilsynet bruker staten flere millioner kroner på øke kunn­ska­pen om person­vern i samfunnet. Da er det uheldig at Forsvaret oppretter ferdige profiler, uten tillatelse fra hver enkelt person, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NRK.

- Vi vil be om en redegjørelse fra Forsvarsdepartementet, og se om nettprofilene ble etablert med hjemmel i regelverket.

Brigader i Vernepliktsverket, John Einar Hynaas, mener på sin side alt er som det skal.

- Vi går nye veier i Forsvaret, og ønsker å komme til ungdommen der de er. Hvis vi kan vekke nysgjerrigheten og forberede ungdommene til sesjon, er vi fornøyde, sier han til NRK.

Sosiale Medier